Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Comtat de NiçaCostiera Niçarda

Front de Liberacion Nacionala de Provença: las primièras detencions

Entre genièr e mai de 2013 avián menaçat d’agéncias immobilièras amb de bombas artisanalas e en denonciant la colonizacion del país pels especulaires e los fortunats

| Sheisau Sorelh
Dimars passat detenguèron doas personas a Niça, dins l’encastre d’una enquèsta sul Front de Liberacion Nacionala de Provença (FLNP), del temps que qualques autras interpellacions se son debanadas endacòm mai, segon çò que rapòrta France 3.
 
Entre genièr e mai de 2013 de bombas artisanalas marcadas “FLNP” foguèron desactivadas en tres escasenças per la polícia davant d’agéncias immobilièras en Draguinhanenc. Al costat i aviá de grafitis que disián “FLNP”, “Provença liura”, e qualques papierons del Front de Liberacion Nacionala de Provença (FLNP), que revendicavan las accions. Lo tèxt denonciava la “colònia deis especulaires e dei fortunats” e menaçava amb de nòvas accions. “Avèm una lenga, una cultura, un drapèu, una identitat, una tèrra, un país…”, çò disián los documents de l’FLNP que conclusián amb “Òsca Provença!”. La partida occitana dels comunicats èra escricha dins una mescla de grafia classica e de grafia mistralenca.
 
La polícia judiciària de Tolon, que trabalhava jos la direccion de la seccion antiterrorista de París, pensèt pas a un ret estructurat mas a d’activistas isolats.
 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tàrrega Igualada (PP.CC.)
5.

Com diem a Cat: Visca la Terra Lliure!

  • 2
  • 0
pep barcelona
4.

Em sorpren una mica que siguin de niça (o potser nomes hi vivien?). Coneixia moviments pro-independencia de la contea de niça, pero no movoments pro-provença...

(Disculpeu, no tinc accents)

  • 2
  • 0
toni barcelona
3.

Salut germans desde catalunya.Es increible que ens hagin pogut amagar l historia tans segles,quan l evidencia de la nostra germanor genetica i cultural es que en ma puta vida he estat al vostre pais germa i entenc perfectament la vostra llengua sols perque entenc la meva que es el catala.Que algu m expliqui si no es prou evidencia aquesta de que vos han amagat la vostra historia,que es la meva com a catala,la dels bons homens,la dels catars,templers bressol i fundadors d Europa i proteginla dels arabs espanyols del sud,fidels bons fills de Carlemany i defensors de l esoerit catar.Visca provenca,occitania i catalunya lliures

  • 6
  • 0
Pascau
2.

Dens las annadas 1970 los gauchistas non-violents d'Italia qu'aperavan "camaradas que se equivocan" los gauchistas "òc-violents" qui hasèn atemptats.
Qu'ei drin lo men sentit per rapòrt a aqueste ahar : compreneson mesclada de desaprovacion.


Mes si'us sostenetz francament, n'ac digatz pas tròp suu net : qu'èm susvelhats.

Remarcatz que si los RG e la DGSE pòden aver formacions tà l'occitan que harà locutors mei!

Sus aquò que me'n vau pausar bombas aerosòl de quauque per.hum sucrat e que signarèi Anaram Au Poton.

  • 3
  • 1
lachaud dornazac
1.

Que far en tant qu'occitanistes? Sostener o condamnar?
Condamnar per davant, sostener per darrier?
Personalament auria pas volgut que me o ma familha o mos amics siajan tuats o andicapats per los attentats que fagueran belcòp de mòrts a Paris dins lo metrò. Alaidonc condamna tota fòrma de violença a començar per aquela de l'estat qu'empescha tota democracia, l'arribada d'idéeis nuevas que son en contradiccion emben la pensada unica.
Surpopulacion de laProvença, desertificacion dauMassif Centrau e de totas las regions que son au sud es aquò la clau de l'Occitania. Sem pus au temps de l'estat nacion frança o ben de l'estat nacion Europe. Sem au temps de l'Eurasia emben un developament economic de la China. Per 'nar de Pékin a Londres i a doas rotas; la rota dau nord que passa per Mosco, Varsovia, Berlin, Paris. Mas l'òm pòd prener la rota dau sud qu'arieba a Marselha. D'aqui pòd passar per Lion o ben irgigat tota l'occitania. Si Paris prend tot serem ben obligeats d'en tirar las consequenças, nòstres occitanistes. Podam pus comptar sur Bordeu qu'a perdut son pòrt. Es ben aqui que nos fau una coordinacion de totas las regions occitanas

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article