Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaPreaups de Dinha

Tragèdia aeriana dels Alps: an fach una ceremònia d’adieus a las victimas

Las familhas que son anadas sus plaça an trobat la solidaritat del país de Sèina

Dijòus passat, Lo Vernet (Prealps de Dinha) aculhiguèt una ceremònia de remembre a las victimas de l’avion escrachat sul Puèg dels Tres Evescats. Se placèt una placa en memòria de las victimas. En seguida, dins la sala polivalenta se debanèt una ceremònia religiosa de quatre confessions traducha dins las lengas de las victimas. Los jornalistas poguèron pas intrar. I participèron 250 parents dels mòrts, que se son desplaçats en Occitània. En mai de vesitar lo luòc on tombèt l’avion, las familhas an volgut aver un espaci e un momenton de reculhiment per poder dire adieu a lors parents mòrts.
 
Lo cap de l’operacion que coordenèt las còlas d’emergéncia pendent la primièra jornada expliquèt personalament a las familhas cossí se fa l’investigacion sus las victimas e lor assegurèt que se fasiá totes los esfòrces per las recuperar lo pus lèu possible. Las familhas son totjorn acompanhadas per de psicològs, d’infirmièras e de mètges.
 
 
Solidaritat al país
 
La majoritat de las familhas son rintradas dins lors païses, mas qualques unas an decidit de demorar. Ailà an trobat la solidaritat dels abitants dels vilatges vesins del sit de la tragèdia, que s’organizan per los aculhir. L’edicion marselhesa de 20 Minutes i consagra un reportatge.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Xim
1.

Vist i sentit a TV3 (la televisió autonòmica catalana): “s’ha erigitt , en commemoració del sinistre aeri, un monolit amb inscripcions en francès, alemany, espanyol i anglès -res d' occità i, o, català-. Aqui a la vora del massís del “trois évêques” hi ha el municipi de “le Vernet”, connexió des de “seine les alpes” -res de toponímia occitana-“... Què hem de dir? Potser res, simplement sentir vergonya i fàstic.. .
Després ha sortit el batlle de Lo Vernet parlant en francès.....Alguns diran que això és "internacional" i que s' han de conèixer llengües, però sabem que això no és cert, que únicament serveix per fer invisible el poble occità i per passar -falsament- per francesos. A hores d' ara l' internacionalisme es demostraria parlant alternativament la llengua del lloc -la nostra llengua occitanocatalana- i l'anglès.... Vergonyós, tot plegat...

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article