Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Refusan la primièra demanda de refugiat climatic sus la planeta

La justícia neozelandesa a refusat la sollicitacion de Ioane Teitiota, de las Illas Kiribati, un país afectat pel cambiament climatic

Ioane Teitiota, un abitant de trenta uèch ans de las Illas Kiribati (Ocean Pacific), es lo primièr demandaire de l’estatut de refugiat climatic del Mond. En seguida de l’aumentacion del nivèl de la mar a causa del rescalfament de la temperatura de la Tèrra, Teitiota demandèt a las autoritats de la Nòva Zelanda l’estatut de refugiat per el e per sa familha, amb l’argument que lor vida èra en perilh de mòrt dins las Illas Kiribati, una republica d’atòls de mens de mila quilomètres cairats e de cent mila abitants.
 
Après un periple judiciari que s’es esperlongat qualques annadas, la Cort Suprèma de la Nòva Zelanda a declarat que la demanda respond pas als critèris d’obtencion de l’estatut de refugiat. La senténcia reconeis que las Illas Kiribati “afrontan sens cap de dobte de provocacions” climaticas, mas considèra a l’encòp que “Ioane Teitiota patís pas cap de perilh grèu dins son país”.
 
Fa qualques annadas que lo govèrn de Kiribati demandèt ajuda a la comunautat internacionala per relotjar sos ciutadans, en seguida de la menaça de desaparicion d’aquela republica a causa de l’aument del nivèl de la mar. Kiribati es independent de la Grand Bretanha dempuèi 1979.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tàrrega Igualada (PP.CC.)
1.

Era d'esperar, alguns neguen el que fem entre tots, i que encara que ens sembli que no passa res, passa!
L'Al Gore o digué el 2005, ningú en feu cas, l'ONU i Greenpeace també o digueren, i igual.
Doncs senyors en estem i jo en hem carregat el Món.
Quaranta anys enrrera si diüen que el fum dels cotxes i les fàbriques provoca això, ja és hegueren prohibit aquests i las gent hagués deixat de fer-ho.
Però avui dia, que pots esperar d'una gent que és passa el dia colocats devant del televisor durant hores, és a dir competament nuls, no en podem esperar res,
Ho hurem de fer nosaltres.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article