Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Milhau: recampament de sosten amb los activistas de Kernitron-al-Lann

Lo jutge del TGI de Nantas decidiguèt ièr l’expulsion dels darrièrs ocupants istorics del territòri ont se vòl construire un enòrme aeropòrt

Lo jutge de l’expropiacion del tribunal de granda instància de Nantas (Bretanha) decidigièt ièr l’expulsion dels darrièrs ocupants istorics dels terrens de Kernitron-al-Lann ont se vòl construire un aeropòrt: es un projècte de grand impacte environamental qu’es fòrtament contestat. Nomenat lo “Larzac de Bretanha”, se tenguèt dissabte passat justament a Milhau un recampament de mai en sosten als activistas que luchan contra lo projècte e contra las expulsions.
 
La crida per aquela manifestacion èra per un repais dins la capitala de Larzac, per carrièras. Aquel repais se faguèt per afirmar un còp de mai la solidaritat entre Occitània e Bretanha e foguèt l’ocasion d’amassar un gròs centenat de militants; contunhèron mai activament lo sosten mejançant una accion al Viaducte de Milhau ont bloquèron lo peatge e lo passatge gratuit de las veituras. De las veituras, los passatgièrs participèron financièrament al sosten per aquela lucha via la caissa de solidaritat a la plaça del peatge... Aquel peatge lo decorèron per aquela ocasion amb aqueles mots: “Solidaritat Occitània-Bretanha, non a l’Ayraultpòrt de Kernitron-al-Lann”.
 
 
Quaranta ans de lucha
 
Fa quaranta ans que se planifica la construccion d’un aeropòrt enòrme al costat de Nantas, a Kernitron-al-Lann. Se tracta d’un projècte pensat en de burèus alonhats del terraire e qu’a trebolat tot un país, son biais de viure, sas relacions e que cèrca de sagatar lo parçan.
 
A la fin dels ans 1970, una plataforma d’associacions s’èra organizada contra aquel aeropòrt e capitèt a arrestar lo projècte amb de campanhas longas e massissas.
 
Dins las darrièras annadas, lo projècte es tornat sortir del tirador e menaça de destruire 2000 ectaras de tèrras agricòlas, de bòsques e d’abitacions.
 
Dins una epòca de crisi economica, mas tanben de crisi d’energia e d’ecologia, l’utilitat d’aquel projècte es mesa en question, en prenent en compte, sustot, que l’aeropòrt actual de Nantas fonciona pas amb tota sa capacitat e que dins la region i a ja 14 aeropòrts.
 
Dins lo movement antiaeropòrt se ditz qu’aquel projècte es lo sòmi megaloman del socialista Jean-Marc Ayrault, primièr ministre de França, que foguèt primièr cònsol de Nantas.
 
 
 

Solidaritat Notre Dame des Landesper sami-logos
 
 

Maime Caillon: Kernitron-al-Lann: lo Larzac de Bretanha
 
 
 
 



Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jiròni B. Sent Liunard
3.

Perqué nomar Notre Dame des Landes " Kernitron-al-Lann", en breton ? La comuna es dins l'aira galesa, lu breton n'i es pas parlat. Aime los bretons, qu'es pas lu problema, mas aime, coma per l'occitan, que la gent respectessen las frontieras linguisticas.
Per trobar lu nom de la comuna en galò, si iò fau, n'i a de las associacions (pense a Bertègn Galèzz per erzemple).

  • 0
  • 0
pjm pjm
2.

una espèra fòrta de la populacion ?
d'on tenes açò ?

es una vergonha, quiòc. crisis financèira publica, desquilhatge deu servici public, don de las autopistas au sector privat, fin de l'èra deu petròli, rescaufament climatic, qué hèi l'estat ? bastís un aeropòrt, rasís un aute qu'existís déjà.

lo Partit Sociautraidor me balha lo racacòr.

  • 5
  • 0
garric
1.

Nòstra Dòna de las Landas es la frucha d'una iniciativa locala, es una espèra fòrta de la populacion e de totas las collectivitats territorialas del parçan, totas las enquèstas o mòstran. A pas res a veire ambe lo Larzac qu'èra una iniciativa parisenca.

  • 2
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article