Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

Bearn: lo collectiu Tòca-i se Gausas a tornat manifestar per una vertadièra politica lingüistica

Los manifestants èran desguisats en bascos per plànher las diferéncias entre las politicas destinadas a l’occitan e al basco

| Tòca-i se gausas
Lo collectiu Tòca-i se Gausas tornèt manifestar dimècres passat davant l’ostal del departament a Pau (Bearn) per fin d’exigir “ua vertadèra politica lingüistica en Bearn”. Aqueste còp, los manifestants èran desguisats en bascos per plànher las diferéncias entre las politicas destinadas a l’occitan e al basco. En mai d’aquò, reclaman que se suprimisca “las baishas injustas de las subvencions qu’estigmatizan los actors d’aquera quita politica”.
 
Los manifestants denóncian la diferéncia de 400 000 èuros entre la politica lingüistica basca e l’occitana e constatan la baissa de mai de 120 000 èuros entre lo budget primitiu e lo vòte del 27 de mai, segon çò que rapòrta La Setmana, que sos jornalistas èran sus plaça. “Qu’ei de non pas acceptar de trobar, suu teritòri deus Pirenèus Atlantics, ua lenga de segonda zòna e ciutadans de segonda zòna”, çò escriguèron los manifestants dins un comunicat.
 
Demandan als elegits del conselh departamental dels Pirenèus Atlantics de prene exemple suls elegits bascos en carga de la lenga e de la cultura bascas. Es per tant que manifestèron desguisats en bascos en temps de fèsta: amb un bonet, una camiseta blanca, un cairat verd e lo drapèl basco.
 
Lo movement a ressuscitat lo crit de guèrra “Tòca-i se gausas!” (etiqueta #tocaisegausas), emplegat per Gaston VII quand defendiá la sobeiranetat de Bearn.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ltrobat Gasconha
3.

#2: N'avetz pas compres arren au prètzhèit de la manifestacion...

  • 0
  • 0
lo catoion
2.

Cal recordar quicom: l'excusa istorica contra los dreits linguistics dels Bascos totjorn a estat, pels politics biarnes a Pau, "mes aquo seria enjust per l'occitan".

Cal demandar dreits per l'occitan, oc, mes daissar los Bascos tranquil. es pas la fauta dels Bascos se los occitans an cap de dreits linguistics.

  • 3
  • 0
MC MRS
1.

" Es per tant que manifestèron desguisats en bascos en temps de fèsta: amb un bonet, una camiseta blanca, un cairat verd e lo drapèl basco."

Excellènta idèa !!!

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article