Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La cort de París a condemnat amb una “severitat extrèma” tres joves independentistas còrses

Los militants del sindicat d’estudiants Ghjuventù Indipendentista son acusats de temptativas d’atemptats. Simeoni acusa París de  voler “semenar las granas de la revòlta”

| Ghjuventù Indipendentista
Tres joves militants del sindicat d’estudiants còrs Ghjuventù Indipendentista venon d’èsser condemnats a de preson ferma. Jutjats dempuèi lo 29 de setembre a la Cort Especiala de París, lo verdicte es d’una “severitat extrèma” segon lo president del Conselh Executiu còrs Gilles Simeoni. An condemnat Niculaiu Battini a 8 ans de preson, Maria Verdi a 6 ans, e Stefanu Tomasini a 5 ans. Los acusan de doas temptativas d’atemptats a Corti contra d’institucions francesas l’8 de febrièr e lo 1r d’abril de 2012.
 
La reaccion en Corsèga arribèt tre que foguèt conegut lo requisitòri de l’Avocata Generala. Dimècres de ser se debanèt de manifestacions de protèsta a Aiacciu, Corti e Bastia. En aquela darrièra vila se descadenèt de susmautas entre la polícia e los manifestants. I aguèt sèt personas feridas.
 
Aquel verdicte arriba après que Corsega aja conegut la manifestacion pus nombrosa de son istòria per lo raprochament e l’amnestia dels presonièrs politics. Aquela manifestacion “demòstra que los presonièrs politics fan partida de la solucion politica d’ensemble per que Corsega s’acamine devèrs un avenir melhor”, çò diguèt alavetz lo president còrs, Gilles Simeoni. E aquel “messatge que l’envia Corsega deu èsser entendut per París”, çò precisava Jean-Christophe Angelini, membre de l’executiu e president de l’Agéncia de Desvolopament Economic de Corsega. Mas sembla que París a pas cap d’intencion de respectar la logica d’amaisament dins la quala Corsega es intrada.
 
Dins aquel sens se mòstra la reaccion de Simeoni al verdicte de la cort de París. “Aquí ont cercàvem d’enrasigar la patz, de condemnacions excessivas semenan las granas de la revòlta e del conflicte. Basta!”, çò a manifestat sus Twitter.
 
En mai d’aquò, dins un comunicat de premsa, lo president considèra que las condemnacions son “en desfasament total amb l’edat e la personalitat dels condemnats, e es tot parièr amb la situacion politica insulara”. E mai, lo president considèra “l’emocion e lo sentiment d’injustícia” coma “legitims e partejats.
 
De fach, las reaccions e las cridas a manifestar son nombrosas, segon çò que rapòrta U Ribombu.
 
 
   
 Declaracion finala de Niculaiu Battini davant la Cort d’Assisas Especiala de París.
  
Dòna Presidenta, Dònas e Sénhers Magistrats de la Cort,
 
A l’anonci del requisitòri de Dòna Avocata Generala, de susmautas e de vivas reaccions an agut luòc en Corsega. Me pensi que depend de ma responsabilitat de reagir a prepaus d’aquò. Teni a dire que compreni los sentiments de revòlta qu’animan una granda partida de la joventut de mon país.
 
Entendi lo prejudici dont se pensa d’èsser victima cada còp que son condemnats d’autres enfants del pòble còrs per lor engatjament politic. Dins aquel sens refusi de condemnar qui que siá. Pasmens, coma soi convencut de la necessitat d’una patz definitiva, apèli oficialament a la calma e a la retenguda.
 
Me soi exprimit aquí per testimoniar de l’existéncia del pòble còrs e de la legitimitat de sa lucha, sens cap d’espèr per mon pròpri sòrt. Cresi qu’ai facha la bona causida. Amb l’ajuda de mos conselhs e l’apièja d’eminents testimònis, espèri aver pogut expausar davant aquesta Cort la natura de nòstras aspiracions e las rasons de quaranta ans de conflicte. Sens res renegar de çò que sèm, soi persuadit que pervendrem a establir una patz duradissa assegurada per una democracia sana e viventa al servici d’una nacion còrsa reconeguda.
 
Mon sòrt es vòstre. Quina que siá vòstra decision, entendi de demorar lo patriòta que soi e de participar, per mas modèstas competéncias, a l’emancipacion de mon pòble sus sa tèrra, dins l’amaisament, la cooperacion e la reconciliacion.
 
   


 





Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

Txovinista, i tant!
Però fins quan pensen existir, si nomès serveixen per tocar els...
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
5.

Jutges chovinistas. Al servei de l'Estat Chovin. Manelets inclosos.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Un estat que ho nega tot, que espera? Que els diguem si a totes les barbaritats que fan.
Perquè això que els han fet es una barbaritat.
Suposo que ara deuen entendre el perquè de la lluita armada contra ells, amb el que fan, tenen motius els Corsos per agafar les armes?
Que s'ho plantegin a l'estat opressor del que estan fent, o es que ja no recorden lo de la resistència francesa contra els alemanys, llavors ells si, però ara les Corsos no? Curiós!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, 2El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Herr Korrektor PAU
3.

"las reaccions e las cridas a manifestar son nombrosas" --> "i a un fum de reaccions e de cridas a manifestar".

  • 3
  • 7
cercamon
2.

de segur, vau mai èstre islamista qu'independentista cors, vau mai ,èstre arabs delenqueznts condemnats tant e puei mai per la justicia de nostre pais que militants dau front nacionau identitari, coma Vardon agressat per tres nèrvis maugrabens que s'ei defendut amb una bomba lacrimogèn de son auto onte i aviá dedins sa femna e sei dos enfantonets; ben que blessat a la man per seis assalhents foguèt condemnat a sieis mes de preson per lo tribunau correctionau de Draguinhan Doncas agressat per son engatjament politic e bravo lei jutges roges dau sindicat de la magistratura qu'an inventat "le mur des cons" onte expausavan au postèu (pilori) sei aversaris politics de drecha emai lei paires de dos victimas d'assassinats per d'individus que vos ne dirai d'onte venon, mai lo podetz devinar

  • 7
  • 17

Escriu un comentari sus aqueste article