Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Besièrs: Ménard ara ataca lo CIRDÒC

Lo cònsol xenofòb a suprimit la contribucion de la comuna al centre de documentacion occitan. La Region denóncia una “postura ideologica” e cèrca de solucions

| Mediatèca Occitana
Lo cònsol ultradrechista de Besièrs, Robert Ménard, conegut per sos episòdis de xenofobia, a fach tornarmai un gèst d’occitanofobia. Après suprimir lo festenal Fèsta d’Òc, ara ven decidir de pagar pas pus la contribucion de la comuna al CIRDÒC, çò rapòrta La Marseillaise. “Es un còp de ponhal dins l’esquina, un acte deliberat que nos pòt placer en situacion de crisi institucionala a partir del 1r de genièr”, çò planh Patric Roux, president del centre de documentacion occitan e conselhièr regional delegat a la cultura.
 
E mai se la comuna de Besièrs argumenta que fa “d’estalvis”, a causa de la bassa dotacion de l’estat, Roux denóncia una “rompedura istorica” e tanben la “postura ideologica” del cònsol ultradrechista. De son costat, la conselhièra regionala socialista se demanda se “Robert Ménard vòl èsser lo fossaire de la question occitana en Besierés”, e met en question los “estalvis” del cònsol que los fa pas “quand s’agís de far d’afichas”, en referéncia a un dels darrièrs episòdis racistas de Ménard.
 
 
De valors qu’agradan pas a Ménard
 
Fa pas gaire, lo CIRDÒC passèt una convencion amb la Liga dels Dreches de l’Òme sus la valorizacion lingüistica, que los representants menardistas del conselh municipal votèron contra ela. E ben, çò qu’enverina veritablament Ménard es lo contengut de las accions e de l’engatjament del CIRDÒC: “Defendèm de valors de tolerància, lo concèpte de «convivéncia» inventat pels trobadors”, çò explica Roux.
 
 
La Region cèrca de solucions
 
En 2017, lo budget del CIRDÒC se deviá situar a l’entorn del 1,1 milion d’èuros, dont  500 000 venián de la Region, 400 000 de fonzes europèus e 206 000 de la vila de Besièrs.
 
Ara, la Region promet de sostenir lo CIRDÒC e cèrca de novèls biaisses de finançament pel centre de documentacion. “Es pas perque Ménard esternuda que la Region tombarà malauta”, çò assegura Roux.
 
 
Un fons documentari occitan unic al Mond
 
Lo CIRDÒC es a l’ora d’ara un fons documentari unic al Mond dins lo domeni occitan, e constituís la sola bibliotèca exclusivament consagrada a una lenga e a una cultura minorizada dins l’estat francés. Aqueste patrimòni, enriquit d'un biais permanent a travèrs d’una politica d’aquisicions renfortida, a per tòca d’èsser una memòria viventa mesa a la disposicion de totes, grand public, estudiants, escolans, simples curioses o cercaires del Mond entièr.
 
Lo centre de documentacion, imprescindible per mantenir la cultura occitana, emplega 15 salariats e mena a bon tèrme mai de 800 projèctes culturals que genèran de retombadas economicas dins tota la region.
 
En 2011, lo centre lancèt lo portal numeric occitanica.eu ont se pòt consultar de nombroses libres e documents de la bibliotèca.
 
 


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

jtou Vilamanda
28.

#19 Me fasetz pas rire ai las babinas fendilhadas...

  • 0
  • 1
francesc palma
27.

Aquestes solament donan subvencions als fachas,als seus. Mas encara hi ha gent beneïta que los vota.

  • 1
  • 0
Martelaire Midgard
26.

Lo Muòl es un peis. Los peises son pas senats.

  • 1
  • 0
Caucigola Montpelhièr
25.

Lo muòl ambe sos quatre compaires entre los legeires d'aqueste jornal son los pòrta paraulas d'una epòca que comença de venir e que se cresèm pas qu'es la fin del monde la va caler fotre per sòl coma se deu. N'ai pro de me maucorar en legiguent los comentaris sus aqueste jornal.

  • 21
  • 1
Verny Maria Joana Montpelhièr
24.

Iniciativa per aparar lo CIRDOC : la fondacion de l'associacion "Los amics del CIRDOC".
Pagina facebook : https://www.facebook.com/amicsdelCIRDOC/?fref=ts
Adesion : 10 euros.
Sit internet en bastison.

  • 22
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article