Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los amoroses de Pompèi èran dos òmes

Los scientifics an descobèrt que son dos gojats de 18 e 20 ans de diferentas familhas gràcias a una analisi de lor ADN mejançant una tomografia axiala per ordenador

Descobriguèron en 1913, dins lo sit arqueologic de Pompèi, doas personas petrificadas a causa de l’erupcion de Vesuvi en l’an 79 après lo Crist. Coma las doas personas èran demoradas abraçadas, foguèron nomenadas coma “los amoroses de Pompèi”. Se cresiá qu’èran doas filhas o ben un parelh d’un òme e una femna. Ara, de scienficics an descobèrt que s’agís de dos òmes.
 
Un grop de scientifics dirigit pel professor Stefano Vanacore a descobèrt que son dos gojats de 18 e 20 ans, gràcias a una analisi de lor ADN mejançant una tecnica nomenada tomografia axiala per ordenador. En mai d’aquò, lo resultat de l’analisi assegura qu’èran pas de la meteissa familha.
 
Las rèstas petrificadas dels ciutadans de Pompèi nos permeton de conéisser un pauc mai la vida vidanta d’aquela ciutat romana que s’arrestèt còp sec en l’an 79 a causa de l’erupcion de Vesuvi. Aquela erupcion ejectèt una nívol de pèiras, cendres e fums a una nautor de 15 a 30 km, e escopiguèt de lava e de pèira esponga embrenicada en quantitat de 1,5 milions de tonas per segonda, en produsent fin finala cent mila còps l'energia termica de la bomba atomica d'Hiroshima. S'estima que 16 000 personas moriguèron a causa dels fluxes piroclastics idrotermals. Lo sol testimoniatge de l'eveniment consistís en doas letras de Plini lo Jove adreiçadas a l'istorian Tacit. 

 

 
abonar los amics de Jornalet
 




 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Julius Caesar Lo Capitòli
7.

#4#5 e #6. Tu quoque mi fili ?

  • 14
  • 0
Stéphan\' Bern Buckingham Palace
6.

#5 Où, cercatz !

  • 15
  • 1
Spartacus Lei Santa
5.

#3 Tè, lo Macron es un prèire catolic ?

  • 19
  • 0
Marijuana Bernis (La Papèssa) Avinhon
4.

Lo Macron es d'una familha granda minoritària que Sens Commun tèn en òdi. En clar, lo polidèt Macron "ne'n es" . Mas chut ! O-fau pas dire !

  • 23
  • 1
Pirolet
3.

Es Sens Commun ditz pas res sus aqueste escandal? Un dels dos foguèsse estat un prèire catolic, mas a l'epòca, a Pompèi, n'i aviá pas encara. Quin pecat !

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article