Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Nòu acòrdi de patz en Centreafrica

Lo conflicte comencèt en 2012 e a pres de mai en mai d’aspèctes etnics e religioses

| Sant\' Egidio
La comunautat crestiana de Sant’ Egidio a facultat un pache d’alta al fuòc entre lo govèrn de Centreafrica e tretze grops armats, çò rapòrta Nationalia. Lo pache se signèt dimars passat e es previst que se tenga “jol contraròtle de la comunautat internacionala” e la “representativitat e reconeissença de totes los grops politicomilitars per la reconstruccion del país”.
 
Los mèdias centreafricans se mòstran esceptics sus las opcions per que l’acòrdi pòrte la patz. L’endeman de la signatura de l’acòrdi, i aguèt d’afrontaments al centre del país que faguèron 50 mòrts.
 
Human Rights Group ditz que lo pache dona una “esperança reala” de patz mas avertís qu’es imprescindible de jutjar los grèus crimes de guèrra que se son comeses.
 
 
Los musulmans a mand d’èsser exterminats
 
Lo conflicte comencèt en 2012 e es de mai en mai noirit per las rivalitats politicas intèrnas e las ingeréncias de qualques estats vesins. En mai d’aquò, la guèrra ailà a pres de mai en mai d’aspèctes etnics e religioses. Dins aquel sens, las principalas associacions de dreches umans an avertit qualques còps que la comunautat musulmana de Centreafrica es en risc real de desaparéisser. Aquelas associacions afirman que l’intervencion francesa capita pas a protegir las populacions en perilh. D’observaires sul terren an dich que l’extermini religiós es mai que mai intens dins la zòna occidentala del país, ont se destrutz de quartièrs musulmans entièrs.

 


abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Potser no es definitiu, però es un pas, pareu-vos de matar, càsum l'o...!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Marrida luna Mon barri
3.

#1
- Los musulmans son pas Daesh.
- I a pas de "politica d'expansion musulmana", i a de civils que subisson de guèrras qu'eles an ren a fotre dedins a despart de n'èsser victimas.

Coratge e benvengut an aqueles qu'an pas d'autres causida de daissar lor país !

  • 1
  • 1
francesc palma
2.

La patz es lo camin, la guerra lo desastre.

  • 0
  • 0
septime severe
1.

la politica d'expansion musulmana es interpretada per l'human rights group coma un extermini de musulmans ! en centra Africa coma alhors, s'un cop lei populacions defendon e volon pas de la sharia, cessèm doncas tota resistença à Daesh, Boko Aram e aculhèm a cor dubert ,lei ,predicators venguts de l'Arabia saodita en cu l'onu dona la presidéncia ,de la commission dei drechs de l'ome ,curios revirament onte human rights = sharia

  • 4
  • 8

Escriu un comentari sus aqueste article