Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mireia Boya mesa en libertat

"Sò venguda a díder que hérem un referendum e que le guanhérem"

| Pere Cardús
L'èx-deputada occitana de la CUP, Mireia Boya, es estada mesa en libertat sens mesuras de contraròtle après sa deposicion davant lo jutge del Tribunal Suprèm espanhòl, Pablo Llarena.
 
Boya es acusada de “rebellion” pr’amor del referendum sus l’independéncia de Catalonha e Aran que se tenguèt lo 1r d’octòbre passat, e uèi lo jutge voliá determinar son gra de responsabilitat en aquel eveniment.
 
Lo ministèri public e la partida civila, menada pel partit ultradrechista Vox, an pas demandat de preson preventiva.
 
 
"Non sò satisfèta, encara i a quate persones en preson"
 
En sortir del palais de justícia, Boya a assegurat que malgrat sa mesa en libertat, i a encara quatre personas encarceradas:
 
"Non sò satisfèta pr'amor que i a encara quate presoèrs ena preson. Quate persones que son seqüestrades per estat espanhòu".
 
En mai d'aquò, Boya a criticat lo procès judiciari, que segon ela "non a cap de sens". Dins aquel sens a precisat:
 
"Sò venguda entà explicar ce que se passe en Catalonha e qu'er 80% des catalans volie un referendum: le hérem eth 1r d'octobre e ganhèrem".
 
Ça que la, a plangut la manca de dialòg de l'estat espanhòl.
 
Boya a dich al jutge qu'en Catalonha i a pas jamai agut de violéncia, çò que contèsta totes los arguments del tribunal que lo voliá acusar de "rebellion". E mai a defendut tornarmai la via pacifica.
 
 
A contestat los arguments del jutge amb una frasa del quite jutge
 
Boya a solament respondut a las questions del jutge e de son avocat, mas pas a  las del procuraire. Pasmens, a parlat net e clar e s'es mantenguda ferma dins sas conviccions.
 
Abans d'intrar dins la sala, Boya aviá confirmat qu'acceptariá pas d'obesir a la Constitucion espanhòla: "Quina obligacion è jo de hèr ua causa que non i a pas cap d'obligacion de hèr?", se demandava. "Eth jòc ei de saber çò qu'ei legau e çò qu'ei illegau segons er estat espanhòu ei riscat".
 
Dins aquel sens, i a una frasa de Boya al jutge qu'a contestat tota l'argumentacion juridica: "Era qüestion dera identitat catalana e dera integritat der estat espanhòu non a cap de responsa judiciària, mès politica". S'agís d'ua frasa que la prononcièt en 2012 lo quite jutge que la jutjava uèi.
 
 
De mòstras de sosten e solidaritat gigantescas
 
Mireia Boya es arribada a dètz oras davant la pòrta del palais de justícia, una ora abans lo començament de la sesilha. Èra acompanhada d'una centenat de personas vengudas de Catalonha e d'Aran.
 
Delà tot l'independentisme catalan, ièr se debanèt una marcha de las tesas a Les (Quate Lòcs), la vila ont abita Mireia Boya. Mentretant, lo manifèst d'Accion Culturala Occitània en sosten a l'elegida occitana es a multiplicar lo nombre d'adesions.







 

IMPORTANT!
Convoquem concentració de suport amb @yeyaboya demà a les 12h al pati de Jaume I de la @UPFBarcelona, universitat d'on és professora.
Mireia, les universitats estem al teu costat! pic.twitter.com/dRTDK7DTUe

— Unis x la República  (@unisxrepublica) 13 de febrer de 2018
 
 

Veureu com un dia serà cendra tot el que sobre cendra volguéreu construir. No coneixeu el foc que crema com un far al port!
Mai caminaràs sola Mireia! #NiUnaMés@yeyaboyapic.twitter.com/o4au1joVeS

— CUP Països Catalans (@cupnacional) 13 de febrer de 2018
 
 

El bus de la @cupnacional camí de Madrid, sense por perquè la solidaritat és la nostra millor arma #niunamés#dempeuspic.twitter.com/icYT8N1TXK

— Natàlia Sànchez Dipp (@Nataliadipp) 13 de febrer de 2018
 
 

Avui som tots al teu costat, @yeyaboya! La dignitat és més forta que la injustícia. Ni un pas enrere! Mirem cap endavant amb força i determinació! #oRepúblicaoRepública! pic.twitter.com/z0HL8w0iJN

— Assemblea Nacional (@assemblea) 14 de febrer de 2018
 
 

Sempre serem al costat de na @yeyaboya ; afiliada, companya, amiga i ànima occitana de la República de tothom.

Guanyarem amb tu. Guanyarem amb tothom. pic.twitter.com/gq6TeIeDLp

— Intersindical-CSC  (@I_CSC) 13 de febrer de 2018
 
 

Força, @yeyaboya èm damb tu! Una fortíssima abraçada https://t.co/I15poVyLa8

— Òmnium Cultural (@omnium) 14 de febrer de 2018
 
 

Missatge des de la presó:

Tota era fòrça per tu, hemna valenta, estimada @yeyaboya. Non i a pro presons entà tanta democràcia https://t.co/6KWnvrjP6j

— Jordi Cuixart (@jcuixart) 14 de febrer de 2018
 
 

Veu del salvatge oest principatí i republicà. Amb tota la dignitat, orgull i coratge direcció Madrid. Llum occitana entre tant gris putrefacte. @yeyaboya totjorn. T'espero al bar. pic.twitter.com/rFhnXYj0TJ

— Jordi Calvís (@jordicalvis) 13 de febrer de 2018


Avui declara una altra persona pacífica i honrada. Només té un defecte: Ser coherent amb el vot de milers de persones. Força @yeyaboya! #llibertat#TotsSomMireiaBoyapic.twitter.com/Wx9d4i3RTu

— Jordi Sànchez (@jordialapreso) 14 de febrer de 2018

Malgrat el fred som moltes donant escalf solidari a @yeyaboya#NiUnaMés#ConstruïmRepúblicapic.twitter.com/9CafHhmFJL

— CUP Països Catalans (@cupnacional) 14 de febrer de 2018
 



abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
7.

L'Estat reial espanhòl a evitat la fauta d'aver un occitan en preson. Mireia Boya a dobèrt la brèca dins le sistèma repressiu; se pòt pas judiciarizar un affar politic.
Ara, cossí justificar le cas dels catalanistas en preson preventiva ?

  • 4
  • 0
P. Pojada
6.

Òsca, Mireia! Visca!

  • 9
  • 0
Lafontan Tolosa
5.

Òsca Mireia ! Ton combat es lo nòstre, contunharèm, endavant cap a la libertat....

  • 4
  • 0
Enric Mala Tèsta
4.

A sa sortida del Palatz d'Injustícia…

  • 5
  • 0
farfaneta nimes
3.

Aaaa ! Bona novèla ! Enfin !

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article