Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

editorial

Un masèl xenofòb, faissista e misogin

La vila alemanda de Hanau, en Èssa, es estada lo scenari d’un masèl qu’a daissat onze personas mòrtas, dont lo tuaire, e d’autras cinc nafradas grèvas. O raportàvem espantats divendres passat. Esglasiats per la gravetat del crime, esglasiats pel fach que lo mobil del crime siá lo racisme ultradrechista e esglasiats per la cobertura minimala que n’an facha los mèdias. Fòra d’Alemanha i a pas agut d’acamps de protèsta, ni de minutas de silenci... res. Tot aquel mond que foguèron Charlie? Ont son?
 
Lo tuaire, Tobias Rathjen,daissèt fa gaireben una setmana un vidèo sus Youtube ont afirmava, en anglés, qu’Alemanha es un país contrarotlat pels servicis secrets. S’agís d’una afirmacion que dison de longa los collectius neonazis del país, que sostenon qu’Alemanha es governada per las poténcias que ganhèron la Segonda Guèrra Mondiala. A mai, apond que lo país es somés a la “criminalitat estrangièra”, que l'identifica amb los migrants de tradicion musulmana, valent a dire, mai que mai, los turcs e los arabis. “La percaça dels migrants poiriá èsser una solucion perque l’existéncia de grops etnics estrangièrs es una error fondamentala”, çò assegura. Una tèsi que tanben sostenon en cò nòstre los paranoiacs del “grand remplaçament”. E maites occitans i creson, s'agacham los vòtes qu’obten l’extrèma drecha en Occitània, e mai lo grand remplaçament lingüistic e cultural present e evident venga solament de París, Madrid e Roma.
 
Las victimas èran de curds, tuats per un faissista que los prenguèt per de turcs. Podèm pas imaginar una mòrt pus umilianta causada per un baug qu’a cregut fins a l’extrèm un discors d’un movement politic qu’obten de mai en mai de vòtes en Alemanha, coma se passa tanben en cò nòstre. Çò qu’es inquietant, es que los partits d'aquela mena sián legals e pòscan presicar l’asirança amb impunitat.
 
La causida de las victimas, dins dos locals amb de salas abilitadas per fumar amb de narguiles, seguís una obsession que la presica sovent lo partit Alternativa per Alemanha, d’extrèma drecha populista; aquela sòrta de locals serián pas res mai que de ponches d’amassada de la comunautat turca.
 
Un detalh important. Tobias Rathjen s’es pas solament confessat islamofòb mas tanben masclista. En mai del vidèo, daissèt un manifèst de 24 paginas ont se confessava “incel” e afirmava que pendent 18 ans aviá pas agut cap de relacion amb cap de femna e las en culpabiliza. Los autonomenats “incels” creson que lo Mond es injust amb los òmes eterosexuals pauc atractius, e cèrcan de sosten anonim dins los forums d’Internet o suls rets socials. S’agís d’òmes que sovent denigran las femnas e lo feminisme, e tanben las personas qu’an una vida sexuala activa. Los mai extremistas defendon los viòls e d’autras formas de violéncia contra las femnas.


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Josèp Malpeu Tolosa de Lengadòc
2.

Qué es lo "faissisme"? Una ideologia que nos vòl far cargar lo fais?

D'ont sòrt aquel mot? En occitan, ja avèm "fascisme" e "fascista", es pas pro? Basta pas? "Fascisme" fa tròp francés? Es Domergue Sumien qu'o decretèt?

Nòti malurosament que quand un fanatic musulman fa un chaple parièr, Jornalet parla pas de fascista mas de terrorista. Sondatge : pensatz que Jornalet parla pro e objectivament del fascisme islamista?

Es plan de denonciar la teoria d'extrèma-dreita del "grand remplaçament". La cal denonciar. Creire que la màger part dels musulmans de França vòl remplaçar una populacion d'origina autoctòna per una populacion majoritàriament immigrada es un fantasma. Mas la volontat de "grand remplaçament" dels islamistas, aqueste còp, existís pas? Sufís de legir lors escrits per se mainar qu'existís : los fondamentalistas vòlon que la shària siá un jorn la lèi unica que baileje lo mond. E vòlon remplaçar los musulmans non-fanatics (valent a dire la granda majoritat), los josieus, los crestians, los bodistas, los atèus, los laïcs, e los autres (se ne demòra), per de bons integristas fanatics, escurantistas, masclistas e prèstes a tuar per aténher lor tòca. Me cresètz pas? Avètz ausit parlar de Daesh? d'Al-Quaïda? dels talibans? Legiguètz las musulmanas e los musulmans que patisson aquela ideologia de mòrt...

Quora Jornalet prendrà la mesura d'aquel fascisme islamista? Quora arrestarà de confondre la denonciacion del fascisme islamista e l'òdi antimusulman?

  • 0
  • 0
Papioli
1.

L'art dau faissisme es de s'implantar la ente l'esperam lo mens.
Qui a rason de l'eretic catare o de la coalicion rei de França/catolicisme?
En tot cas, Jornalet a laissat sa neutralitat per devenir accusator. Tot assasin a lo dreit d'esser jugeat e d'aver un avocat de la defensa. Qui pòd dire que son opinion es faussa? Lo procès de son opinion vai de segur far mai de bruch que l'afar dau corrier de Lion o de l'assaninat dau president KennedY..

  • 1
  • 12

Escriu un comentari sus aqueste article