Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

editorial

Òc per Provença, òc per Occitània!

| Collectif Prouvènço
Del temps que l’occitanisme manifestava a Montpelhièr, en octòbre de 2015, se debanava en Arle una contramanifestacion convocada pel Collectiu Provença (escrivon “Collectif Prouvènço”), que revendicava la non-occitanitat de la lenga provençala. Qualques milièrs de personas desfilèron al crit de “ni pacaians, ni occitans, provençaus!”. Dempuèi alavetz, los avèm pas vistes a manifestar contra la supression del provençal de l’educacion publica, ni per la Lei Molac. Tanpauc los avèm pas entenduts a reclamar la ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minorizadas ni mai participar al collectiu Per que viscan nòstras lengas.
 
Lo Collectiu Provença presica un regionalisme francés conservator e folclorista que contraven pas brica a la concepcion jacobina del territòri. Aquel regionalisme folclorista es mes en plaça per mejan d’un poison antioccitanista que ten per tòca de combatre l’occitanisme de Robèrt Lafont, seguit timidament per l’activisme intellectual del país coma l’Institut d’Estudis Occitans, lo Felibritge, las calandretas, la FÈLCO, Niça Pantais, Parlarem, lo Forum d’Òc, l’Assemblada Occitana...
 
La tòca de l’antioccitanisme es pas solament de defendre l’statu quo jacobin en Provença, mas tanben la creacion d’un enemic exterior e, doncas, l’estrangierizacion de tot aquel provençalisme occitanista mençonat adès, que son sovent acusats d’èsser complices d’un pretendut imperialisme occitan que cercariá de tuar l’autenticitat provençala. L’istòria nos apren qu’aquela sòrta de discors paranoiac e messorguièr mena a l’intransigéncia e a l’òdi.
 
En 2016, raportàvem cossí lo govèrn regional d’Estrosi subvencionava lo Collectiu Provença per un projècte monumental e passadista d’observatòri de la lenga, del temps que redusiá a la mitat l’ajuda a las calandretas. Dins tot plen d’autras situacions, lo Collectiu Provença a fach pression per ensajar de barrar de corses d’occitan en pretendent que s’i ensenhava pas la lenga de la “region”. Al començament de julhet vos assabentàvem qu’aquel Collectiu Provença s’ocupariá de las cultura e lenga del país, en tot presidir la comission Patrimòni, tradicions e lengas regionalas.
 
Arriban de tempses de dificultat per l’occitanisme a l’èst del país. Los 25 212 ciutadans qu’an votat per la lista Òc per Provença a las regionalas devon desenant trobar la solidaritat dels autres occitans. Totes devèm refortir en Provença l’Institut d’Estudis Occitans, lo Felibritge, las calandretas, la FÈLCO, Niça Pantais, Parlarem, lo Forum d’Òc, l’Assemblada Occitana...
 



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ltrobat
12.

#11 Qu'èi dit DAUBUNS vielhs, pas tots. Que soi desolat que't sentescas tesicat per la mea remarca.
Mes au demiei des occitanistes deus ancians, que s'en trobè quauques uns qui cabussèn dens aquesta coneria shens saber ço qu'ei ua victòria a la Pyrrhus.

  • 0
  • 2
Gerard Cairon Florentin d Albigés
11.

#10 Solide que tot siaguèt dich....mas es que tot siaguèt fach ? Non....en nos ( me meti dins la saca) acontentant de dire sens res far, partejam aquela responsabilitat...
Apuèi, cossi caliá far?.... per luchar contra de mediàs ( en manca de lectors...La Despacha, le Midi Libre, l'Intependent,..) prèstes a cabussar dins lo populisme , contra l'entre-se de culturalhons e politicalhons ( mai que mai tolsans) en manca de reconeisseça personala, mas qu'an de dintradas qu'avèm pas dins los mediàs e rets socials....
Aquò dich, ieu que soi un vièlh, me sentissi macat per tas remarcas...sens Lafònt, sens Pèire Bec , sens Nariòo en Biarn e tantes autres pus vièlhs que ieu....que seriá l' idèia d'Occitània.
Dins totas las generacions, n'i a qu'ensajan de se trapar una bona plaça, una reconeissença " publica" , sens se tracassar mai de lor engatgament primièr....

  • 7
  • 0
ltrobat
10.

#2 Tôt qu'estó dit à l'epòca e de com cau.
https://opinion.jornalet.com/sergi-granier/blog/1556/nom-de-region-agantacolhon-antioccitan
Mes aquesta coneria de nom de region MPLR que hasè tant plaser a daubuns militants deus vielhs qui volèn aver ua fin de carrièra de las bèras.
Que n'i avè un que'm digó qu'aqueste nom que'u hasè quilhar!

  • 3
  • 3
Pitaluga
9.

#8
Aquel balhaire de leiçons deu francimandejar en disent "los avèm pas vist EN TRIN DE manifestar".En lo legissent èri A pensar que "Los avèm pas vist a manifestar" es tanben de bon lengadocian. "En trin de" es una marca de "patoès".

  • 9
  • 5
Provençau
8.

#7 "Leis avèm pas vist a manifestar (lis avèn pas vist à manifesta)", ma fista, aquò's de bòn provençau. Se vei qu'avètz jamai dubèrt de gramatica provençala.

  • 18
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article