Bandièra01 1180x150: La Passem

editorial

14 de julhet, pas res de festejar

Uèi es lo 14 de julhet, la fèsta nacionala dels franceses. Coma totes sabèm, lo 14 de julhet de 1789 los revolucionaris prenguèron la Bastilha e ne liberèron los presonièrs, çò que marquèt lo començament de la Revolucion Francesa. Quand se passèron aqueles faches, segon los expèrts, en França parlavan francés entre 10 e 20% de la populacion. Lo reialme èra un mosaïc de pòbles e nacions, caduna amb sas singularitats e sa personalitat pròpria. Tre la Revolucion Francesa, e tre l’accion jacobina mantenguda après, invariablament, per totes los govèrns de París, se marca lo principi del genocidi cultural e lingüistic mai formidable de l’istòria d’Euròpa.
 
Davant aquela realitat objectiva, la question que nos caldriá pausar es: cal qu’un occitan de Pau, de Clarmont-Ferrand, de Tolosa o de Niça festege uèi lo 14 de julhet? Deuriá pas èsser, justament, una data negra marcada sul calendièr de totes los occitans, catalans, bretons, còrses, alsacians, flamencs o bascos? La colonizacion francesa de la Republica es arribada a l’extrèm incresable d’aver capitat de far venir normal dins totes los esperits un fach absoludament esglasiant. La propaganda patriotica infatigabla de França a pas jamai trobat una restanca que ne difonda la version contrària, e es per aquò que Jornalet existís, es per aquò que i a de mèdias centrats sus Occitània, e cal que nascan mai de mèdias non sequestrats per París.
 
I a divèrsas datas que las diferentas sensibilitats occitanistas prepausan coma Fèsta Nacionala d’Occitània. N’i a que prepausan lo 24 de junh, per Sant Joan, e d’autres lo 12 de setembre en memòria de la Batalha de Murèth. D’autres dison que deuriá èsser lo jorn de Santa Estela o lo 17 de junh, Fèsta d’Aran. Evidentament es pas la tòca de Jornalet de decidir qual es lo jorn nacional dels occitans. Mas seriá plan positiu que se causiguèsse una data, o doas se cal, per que los occitans ajam una fèsta nacionala pròpria e la poscam festejar. Aquò nos ajudariá a rebastir la consciéncia de país e a alonhar un pauc l’espèctre del colonialisme.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Quentin Willaume Marck / Ais de Provença
27.

amb 6 autreis autors* Ai escrich tròp lèu

  • 2
  • 0
Quentin Willaume Marck / Ais de Provença
26.

garric, Mistral coma 6 autreis autors de lenga occitana provençala an creat lo Felibrige per far viure la lenga nòstra amb una codificacion, la mistralenca...

  • 2
  • 0
garric
25.

#24 Mistral es pas lo Felibritge...

  • 1
  • 0
Quentin Willaume :-) Marck/Ais de Provença
24.

Per ieu, es clarament lo jorn de la Santa-Estela, creacion dau Felibritge! Perqué? Lo 14 de julhet, es la revolucion francesa, la Bastilha e tot aquò... Quina es nòstra "revolucion"? La creacion dau Felibritge, per Mistral (e amics) lo 21 de Mai (11 de Mai encuèi, a cambiat), autor de la reneissença occitana, provençala, promier! Sensa Mistral, serià pas parièr, es l'òme de nòstra lenga, mon autor! Vaqui, CLARAMENT LO JORN DE LA SANTA ESTELA, nòstre cambiament! Òsca, visca!

  • 4
  • 0
Dàvid Cadaujac
23.

La data, l'avem tota trobada : deman, 17 de julhet, anniversari de la batalha de Castilhon. Es una data trista, estut lo començament de la fin de tot, mès una data que los Occitans ganharén a se raperar.

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article