Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Lo govèrn espanhòl indigna lo govèrn de Catalonha en li mandant 1714 mila mascas sanitàrias

La simbologia istorica de l’an 1714 pels catalans a fach interpretar la chifra coma una umiliacion

Diluns passat, lo govèrn de l’estat espanhòl decidiguèt de mandar a Catalonha 1 714 000 mascas de proteccion contra lo coronavirus. Una chifra qu’a provocat l’indignacion del govèrn de la Generalitat e una fòrta polemica.
 
Que siá casual o intencional, lo fach de mandar 1714 mila mascas a Catalonha podiá pas qu’èsser interpretat coma una umiliacion se prenèm en compte que 1714 es un nombre istoric per Catalonha, ja que representa l’an de pèrda de sas libertats e que los catalans commemòran lor fèsta nacionala en memòria de l’11 de setembre de 1714, quand Barcelona tombèt entre las mans de l’armada francocastelhana, e se prenèm tanben en compte que las manifestacions independentistas se tenon totas a 17h14 per remembrar aquela data.
 
Dins aquel sens, lo conselhièr de l’interior de la Generalitat de Catalonha, Miquel Buch, faguèt una compareissença de premsa per mostrar sa colèra.”Atal tanpauc. Amb l’istòria dels catalans se jòga pas. Es nòstra istòria. Joguetz pas”, çò diguèt en tot precisar que 1714 es un nombre “simbolic”. Buch apondèt que lo govèrn espanhòl “se trufa” dels catalans amb aquò. “L’an 1714 foguèt un moment plan devastaire pel país, e ara sèm davant una epidemia qu’a tuat fòrça mond”. Enfin, Buch assolidèt qu’en politica “los azards existisson pas”.
 
Mas qualques unes, dont la consolessa màger de Barcelona, Ada Colau, an criticat la reaccion de Buch, en assegurant que la chifra es pas res mai qu’un azard, e a qualificat lo conselhièr de “fanatic irresponsable”.
 
 
 

 

 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
5.

Es impossible que sia una casualitat. Aissò deue ser un funcionari qu' es creu graciós qu' a fait aquesta "lo que per el es una gràcia" e que demostra que no sap lo qu' es la gràcia, i es pensa a més qu'els catalans encara riuriem. Colhonera ! Tota la merda per la seva boca facha !

  • 4
  • 1
Joanòt Damascut
4.

Lor cal respondre en mandar 1898 dets d'onor

  • 7
  • 0
CARRASCLET
3.

Ada COLAU, espanholista, racista anticatalana, Fòra de Catalonha !

  • 9
  • 0
Franc Bardòu
2.

Una insulta racista demòra çò qu'es : inadmissibla. Mas aquí, dins lo contèxte ont nos trobam, es d'una indescéncia que despassa totas termièras.

  • 11
  • 0
Pitaluga
1.

Se nos limitam a una masca per persona e per jorn, en pensant que cada espanhòl a drech pas qu'a aquò, vòl dire a la gròssa qu'un catalan val 1/4 d'espanhòl. Es çò que se sona la fiertat de l'hidalgo.
A mens que las mascas siagan reservadas als espanholistas: alara n'i aurà pro.
Version complotista: an trapat lo biais de se desbarrassar des independentistas. Vertadièrament complotista?

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article