Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

“Laura” èra la responsa a l’EnigmÒc d’aquesta setmana

L’escrivan aranés Xavi Gutiérrez Riu prepausa cada setmana un mot amagat dins una definicion

La responsa a l’EnigmÒc d’aquesta setmana èra “Laura”. La dòna que, jos la forma d’atmosfèra espirituala, se vantava d’inspirar lo grand Arnaut, de 5 letras: _ _ _ _ _”. Remembrem que l’atmosfèra espirituala seriá puslèu “l’aura” e que “Laura” èra la musa d’Arnaut Daniel.
 
Avèm recebut 10 responsas, dont 6 corrèctas. An plan respondut Franc Bardòu, Jacques Soliva, Josepa Lleonart i Orri, Marcel Gurillo, Miguel Angel Areses, Miquèl Pédussaud. D’autras responsas èran “Agnès”, “Maria”, “rason”, “vèrga”.
 
L’EnigmÒc lo trobaretz cada dimenge e pendent tota la setmana publicat a drecha, entre l’editorial e lo temps.
 
 
L’EnigmÒc de Jornalet
 
Una de las novetats que prepausam aqueste 2021 es un concors entitolat “L’EnigmÒc de Jornalet”. Se tracta d’un jòc lingüistic setmanièr que l’anima l’escrivan aranés Xavi Gutiérrez Riu: lo mond deuràn ensajar de devinar lo mot que s’amaga dins una definicion.
 
Las solucions se publicaràn cada setmana. A mai, se prevei en prima de petits prèmis pels ganhaires e un tiratge al sòrt d’un grand prèmi.
 
Se prèga de non emplegar pas l’espaci dels comentaris per respondre als enigmas.





abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Amics compreni que no vos agrade pas gaire la fonetica de l' -A, -AS finals de la lenga dels trobadors. Mas tanben es conserva aquesta fonetica en molts de territoris ont es sa fonetica tradicional, e i a tanben l' -eo, -oes, qu' en catalan es diu E neutra. O dis ben clarament Pèire Bec qu' aquesta o, -os final, apareguet en textes entre lo mejan del XlV e lo mejan del XVl, quan la lenga se quedet sens lo recolçament de la glesia, ni de l'administracion, ni de l'escola. Cresi que la gent a de saber aquestas causas per poder elegir las foneticas que los agradi mai; e jamai a la força als que conserven coma tradicionalas las foneticas de la lenga antiga, imposar la de las -o perquè sia majoritaria. Que no o es tant perquè i a tamben Las Valadas Occitanas, Naut Auvernhat e lo Baix Lemosin que tanben tenen la fonetica fina. A mai de Niça, Montp., Aran, Valadas d'Arieja e D'Auda, Bigorra e Las Lanas., cada cop en surten mai.

  • 0
  • 0
francesc palma
2.

Robert Rourret lo que fa al sieu libre La Lenga Occitana, es una recomanacion per legir la poesia trobadoresca; mas es refereis pas a tota la lenga antiga amb lors parlars tradicionals. En Peire Bec diu que la fonetica era coma la catalana, e En Josèp Salvat parla de l'A final sonora entre A e O. Lo que jamai e legit es que las finalas amb -o,-os, fossen la fonetica de la lenga antiga.

  • 1
  • 0
francesc palma
1.

Robert Rourret,en son libre "La lenga dels Trobadors", aconselha pronunciar la A final: -A, -AS, per la rima de las poesias e de las cançons. Per far un disque dedicat als trobadors, alura es melhor o far pas amb la - O, -OS, sinon qu'amb la -A, -AS. Per desgracias s'an faits molts de disques dedicats als Trobadors amb la grafia equivocada. Mas s' es vol conservar tota la finesa de la fonetica de la lenga dels Trobadors s' a de pronunciar: porta, rosa, musica,.....E a l'escola per los qu'eprenen per primier cop la lenga d'Oc es melhor que tanben s'els ensenhe a pronunciar la de la forma culta.

  • 3
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article