Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Que revertarián las regions de l’estat francés amb lo critèri de çò que manjam?

Occitània, lo Bascoat, Catalonha, Alsàcia, Bretanha… apareisson jol prisma de las particularitats alimentàrias e del consum local

Tèxte legit

L’Institut de Recèrca et d’Innovacion (IRI) cerquèt la carta de las especificitats localas de consum alimentari. Estudièron lo consum dels territòris per captar l’origina e lo ligam qu’an los franceses amb los produits del terrador.
 
L’objectiu èra de crear un descopatge de França jol prisma de las particularitats alimentàrias e de la realitat geografica del consum local.
 
Amb l’estudi dels tipes de produits e de las marcas consumadas localament, apareguèt una primièra division de França entre una grand part d’Occitània amb la cosina amb òli e lo demai amb la cosina amb burre.
 
Puei, apareguèron 7 regions e 31 bacins de consum plan distints.
 
Occitània apareis jos la forma de tres grandas regions:
 
— Gasconha / Naut Lengadòc
— Provença / Bas Lengadòc
— Auvèrnhe / Lemosin.
 
 
L’estudi se conclutz aital:
 
“Après de decennis de centralizacion e de normalizacion, la fòrta demanda de local, tractada jos l’angle del consum alimentari, apareis coma un contrasenhal d’una societat qu’espèra d’adaptacions a sas multiplas realitats… (Aquela espèra) non es que marginalament coerenta amb los descopatges organizacionals o administratius.”
 
L’estudi se pot consultar sul sit de la Fondacion Joan Jaurés o descargar en PDF.
 
 
 
 

 
JCV




abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ISOPET
3.

#2 E aquesta es benlèu encara mai parlanta (genetica e flumes)
https://www.caminteresse.fr/sciences/lhistoire-de-france-est-elle-inscrite-dans-nos-genes-146147/

  • 2
  • 0
Franc Bardòu
2.

#1 Pro interessant, ieu o pensi tanben, Manu. Tres domenis ?

— Gasconha / Naut Lengadòc : domeni dels ancians protobasques (atestat per unes toponimes e per la genetica de las populacions)

— Provença / Bas Lengadòc : En gròs lo domeni dels ancians ibèrs, dels ancians etrusques e dels primièrs comptadors grècs…

— Auvèrnhe / Lemosin. : lo domeni occitan mai penetrat per l'anciana cultura celtica.

Retipa un pauc l'article prepausat fa fa pauc per Laurenç Revèst. (https://opinion.jornalet.com/laurenc-revest/blog/4238/istoria-dals-pobles-lengas-e-genetica). Azard ?

  • 7
  • 0
ISOPET
1.

Es interessant. Es domatge que dins l'estudi ajan pas fach allusion a la realitat occitana. Mas es segur que reverta de vertadièras tendéncias que van al delà de l'alimentacion. Un retalhatge administratiu segon aquelas donadas seriá plan interressant!

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article