Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

La PirateBox occitana se quilharà pel passacarrièira bèl de Rodés

| Alan Levine
La PirateBox, de qu’es? Es una aisina que crèa un malhum wi-fi pichonèl a l’entorn d’ela. Aquel ret es pas connectat a l’Internet, per de rasons de seguretat. Aquò porgís un mejan d’escambi completament privat e sens cap de traças. Son usatge es espandit en zòna de guèrra pels jornalistas que vòlon dintrar en contacte a l’amagat amb lors informators.
 
Òm pòt daissar un messatge e un fichièr dins lo panèl de convèrsa. I a tanben una utilizacion qu’es artistica dins la dralha de l’art liure[1], es una mena de dazibao numeric. Cadun pòt daissar una contribucion a son grat, una fòto, un dessenh, un poèma...
 
Per ara se trobarà las cançons e las afichas del passacarrièira e benlèu mai, çò que botaretz. Per daissar de messatges o de fichièrs es plan simple.
 
— Sarra-te de la PirateBox, amb un telefòn mobil o un ordenador portable.
— Connècta-te la wi-fi sus “PirateBox occitane”, puèi lo navegador web te trobarà la pagina captiva quasi automaticament (totas las adreiças i menan mas cal insistir un pauc).
 

 
Per portar pèira o legir soncament.
 
— Clica sul ligam 2 que te menarà al panèl de convèrsa.
— Pica ton messatge (subjècte e comentaris), i a pas que dos botons.
— Apond ton fichièr amb lo segond, es per apondre un fichièr, lo primièr es per sometre!
 
Gara, oblides pas de metre ton senhal o mot de Santa Clara, aital poiràs escafar ton comentari a ton grat.
 
Somet ton messatge.

 
 
Per acabar, la PirateBox es un projècte dubèrt, evolutiu, que cadun se’n pòt far una.
 
Una boita wi-fi menudèla, lo router, còsta 35 èuros (TP-Link MR3020), i cal apondre una clau USB. Per èsser plan vesedors, los comentaris son pr’aquò chifrats dins la clau USB, lo fichièrs eles son chifrats o non segon la volontat de l’autor (per los escambis dangieroses en zòna de guèrra).
 
“La tecnologia sens empachas, lo malhum sens empachas son de revendicacions nòstras.”
 
Font dubèrta:  
 
 
 
 
Domenge de Milhau
 
 
_____
[1] Demest aqueles i a d’artistas que sagèlan una clau USB claufida de lors òbras; dins la paret, seguir “Deaddrops”. http://deaddrops.com/db/?page=view&id=1113

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jacme Tolosa
2.

N'i a qu'an páur de publicar e dire çò que pensan ? Mas perdequé ?

  • 1
  • 0
7a7 Sèta
1.

Visca lo Roergue pirata e Occitània liura !

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article