Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcGavaldanAubrac

La Guiòla: la cort d’apelacion de París a anullat vint marcas qu’usurpavan lo nom de la vila

La vila aubraquesa, celèbra per sa fabricacion de cotèls dempuèi lo sègle XIXn, se batiá dempuèi 1993, quand un entrepreneire parisenc depausèt la marca “Laguiole”

| Tim Chambers
La vila de la Guiòla (Aubrac), celèbra per sa fabricacion de cotèls dempuèi lo sègle XIXn, poirà enfin depausar son nom après que la cort d’apelacion de París a anullat aqueste dimars vint marcas “Laguiole” qu’èran proprietat de Gilbert Szajner, un entrepreneire parisenc (de la Val de Marna) que las emplegava per comercializar tota una gamma de produches, mai que mai importats.
 
Los jutges denóncian una “frauda” e “una estrategia que cèrca de privar la comuna e sos administrats de l’usatge del nom de la Guiòla”. E mai, Szajner, son filh e lor societat Laguiole deuràn pagar solidàriament 50 000 èuros a la vila al títol de son prejudici moral, e cadun 20 000 èuros al títol dels còstes de justícia. Mas Szajner pòt encara formar un recors en cassacion.
 
“Trobarem la possibilitat d’utilizar nòstre nom, lo que nos avián retirat!”, çò s’es felicitat lo cònsol màger de la vila, Vicent Alazard. Segon el, “la majoritat” de las marcas concurrentas son atal anulladas, e mai qualques unas subsistiscan.
 
La Guiòla se batiá dempuèi 1993, quand un l’entrepreneire parisenc depausèt la marca “Laguiole”. Conegut en Aubrac coma “lo Vampir de la Guiòla”, Szajner aviá depausat la marca “Laguiole” dins 38 categorias en esplechant la comercializacion de cotelariá e tanben de farda per l’ostal, de vestits, de batifuòcs e de barbacoas, importats mai que mai d’Asia.
 
La comuna aubraquesa se vegèt privada de la possibilitat d’emplegar son nom. Se sentiguèt victima de “parasitisme” economic, coma disiá Vincent Alazard. Es pr’amor d’aquò que demandèt al tribunal de granda instància de París de prononciar la “nullitat de las marcas” e l’”engana” envèrs los consumaires sus l’origina dels produches. Mas la justícia parisenca aviá pas retengut aquelas rasons.
 
En setembre de 2012, la justícia l’empachèt d’esplechar son nom. La comuna mostrèt alara son indignacion màger. En octòbre de 2014, la vila obtenguèt una victòria provisòria gràcias a la justícia europèa. La Cort de Justícia de l’Union Europèa anullèt alavetz la marca depausada per Szajner, mas aquela decision foguèt l’objècte d’un recors en cassacion.




abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız
3.

Lo sit dels cotels de La Guiòla:

http://couteau-laguiole-france.fr/2018/02/y-chatoyante-lame-yatagan/

  • 0
  • 0
Mèfi! 31
2.

#1 le Braç de Laguiòla a ganhat contra le braç long de SzaJner.

* descriptatge patronimic: Szajner es la grafia fonetica polonesa de Scheiner, patronime germanic. :)

  • 0
  • 2
Pitaluga
1.

Un còp mai, se depausavan lo nom en occitan, los de La Guiòla aurián pas pus de problèma amb aquò. Qué ne pensan Michel e Sébastien Braç?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article