Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’Assemblada Occitana critica “la recuperacion nacionalista francesa”

Dins un comunicat, la còla s’interròga tanben sus las prioritats de la “solidaritat”. L’argent arribat a París per la reconstruccion de sa catedrala “contrasta grèvament amb l’abséncia de mejans” socials e culturals al país

En seguida de la catastròfa que la patiguèt diluns la catedrala de París, l’excessiu patriotisme mediatic que l'a mostrat l’administracion francesa e l’arribada exagerada de dons per tornar bastir còp sec lo sit an provocat la reaccion de l’Assemblada Occitana qu’a publicat un comunicat: aqueste planh “la recuperacion politica d’aquera tragèdia per lo nacionalisme francés” e “las consequéncias ecologicas e socialas d’aquera reconstruccion”. Dins aquel sens, lo comunicat critica “la passivitat de l’estat pertocant la restauracion deus monuments istorics, la solidaritat selectiva de las administracions e de las granas entrepresas e la publicitat indecenta qui n’es hèita a l’entorn”.
 
L’Assemblada s’interròga tanben sus las prioritats de la “solidaritat”. L’argent arribat a París per la reconstruccion de sa catedrala contrasta grèvament amb l’abséncia de mejans:
 
“— Per la renovacion deus quartièrs de las comunas coma Marselha, volontàriament deishats a l’abandon e a las màfias localas, coma ac denóncia lo nòste darrèr dorsièr sus la betumizacion d’Occitània.
 
— Per l’ensenhament tan public coma privat de las lengas minorizadas, totun consideradas coma patrimòni immateriau de l’umanitat.
 
— Sens parlar de la precarietat sociala d’ua part creishenta de la societat qui auré mei de besonh d’aquera ajuda financièra abondosa.” 
 
En mai d’aquò, denóncia la decicion del cònsol màger de Tolosa “d’autrejar un don d’un milion d’èuros per la reconstruccion de la catedrala parisenca, mentre que refusèc per la sua comuna de pagar excavacions arqueologicas a l’entorn de la basilica Sant Sarnin, ont i auré vestigis antics qui aurén permés a la Ciutat Mondina de har acte de candidatura au Patrimòni Mondiau de l’UNÈSCO”.
 
 
Es pas nòstra istòria
 
Lo comunicat soslinha lo discors del president francés, Emmanuel Macron quand declarèt que la catedrala parisenca èra “ “la nòsta istòria, la nòsta literatura, lo nòste imaginari [...]”. Dins aquel sens, lo comunicat soslinha que “los aurs de l’Edat Mejana capetian de l’Illa de França non apertienen pas a la medisha cultura qu’Occitània, e la catedrala de París non es pas la catedrala deus occitans”.
 
 
En mai d’aquò, asseguran qu’un “lòc de pregària e de conservacion de l’art de la França medievala, no’s deu pas mudar en instrument de negacion de las culturas deus pòbles en generalizant ua francitat-universalitat qui recupèra e denèga çò que produgón l’art occitan, l’art basco, catalan, breton, flamenc: de meravilhas e de caps d’òbra sovent deishats en perilh”.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Caramentran
7.

#5 Coma l'Assemblada Occitana !

  • 4
  • 0
francesc palma
6.

Macrona: Reconstruirem entre TOTS Nostro Damo. Oc perquè se fos per el, l'hagués laissada caure a troços, amb l'excusa de la laicitat. Ha hagut de passar un desastre perquè volgués ajudar. Es un "cap buit", un cap de suro ! !

  • 3
  • 0
Satan
5.

#3#4 Un sol e mesme tròl que sinha emb daus noms diferents e que poiriá pas solament existar sens Jornalet.

  • 5
  • 2
Dans tes rêves... Happy jack-off
4.

Assemblada Occitana, Libertat Occitana, Indignacion Occitana, Revolta Occitana, Armada Occitana de Liberacion...eca...Simpaticas farfantèlas de dos o tres originals qu'existissan pas en defora de Jornalet.

  • 5
  • 10
Ite Missa Est
3.

#1#2 Incendi de ND de P ? Un fais de rambalh per pas grand causa. Assemblada Occitana ? Un fais de rambalh per pas grand causa e tanben d'enfonsaires de portas dobèrtas. L'interrès per Occitània ? Pas cap.

  • 9
  • 14

Escriu un comentari sus aqueste article