Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GuianaPeiregòrdPeiregòrd Negre

Decès de Joan Pau Verdier, figura màger de la Nòva Cançon occitana

Al total, entre albums e singles, a publicat 30 disques e es l’autor de la musica del filme Istòria d’Adrian

Tèxte legit

Un an e cinc jorns après Rosina de Pèira, nos a quitats una autra figura màger de la Nòva Cançon occitana. Lo musician e escrivan peiregòrd Joan Pau Verdier trespassèt dins la nuèch de dissabte a dimenge a l’edat de 73 ans après un combat de qualques meses contra una malautiá grèva.
 
Verdier foguèt un dels primièrs cantadors en occitan publicats per un ostal de disques francés, Philips, en 1973 amb lo disc Occitània Sempre, un fach que certans occitanistas critiquèron. De remarcar qu’aquel album lo realizèt amb la collaboracion de l’escrivan Michèu Chapduèlh, que li escriguèt los tèxtes en occitan lemosin. Al total, entre albums e singles, Joan Pau Verdier a publicat 30 disques e es tanben lo compositor de la musica d’Istòria d’Adrian, un filme en occitan que ganhèt fa 40 ans la Camèra d’Aur del Festenal de Canas.
 
Amb Marçau Peironi, Verdier animava cada dimenge a miègjorn l’emission “Meitat chen, meitat pòrc“ sus France Bleu Peiregòrd. Aquesta ràdio es dels primièrs mèdias qu’an planguda la mòrt, e dins la dimenjada venenta li consagrarà una emission especiala.
 
Militant occitanista e libertari, èra un dels artisans màgers de la creacion de la Federacion Anarquista-Comunista d’Occitània (FACO) amb Gui Maslobièr. Sentiá una granda admiracion de Léo Ferré del qual revirèt en occitan sa cançon “Ni Diu ni mestre“ e al qual consagrèt tot un album.
 






 



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
8.

#6 Na Kiri Te Kanawa a tanben cantat meravilhosament los cants occitans orquestrats de Cantaloba, e mai non sàpia parlar occitan (o supausi). E seriá estat força regretable qu'ela se foguèsse empachada per tan pauc. (https://www.youtube.com/watch?v=BlWaNu416YA)

Per Magdalena Mesple, plan segur, lo rapòt a la lenga sieuna e nòstra, èra quicòm mai, plan segur !
Mas coneissi d'autras cantairas en occitan, en classica o en varietat Rock, que cantan fòrça plan la lenga sense la saber parlar. Cal èsser positius.

Mièlhs valon los que vòlon cantar en occitan (e qu'o fan plan) que non pas los non ne vòlon res saber (e que son milanta).

Après, vertat es que coneissi ieu tanben un mercant de rasonaments que passava publicament per cantaire occitan, e que sempre parla (fòrça) e escriu en francés. Efectivament, me demandi de còps se o sap parlar… A totun assajat, el tanben, de far avançar las causas, e mai ma sesibilitat personala siá fòrça mai vesina de la de Joan-Pau Verdièr que non pas de la sieuna…

  • 1
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
7.

#6 Quau?

  • 2
  • 0
ltrobat
6.

#5
Au mensh que sabè parlar occitan.
N'at podem pas díser d'un aute famós cantaire occitan.

  • 2
  • 0
francesc palma
5.

Un dels premiers disques que tenguet "Occitania sempre", una bona votz e bons temas .Mas cresi se non remembre malament que cantava l'altra cara del disque en francaise.

  • 1
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
4.

BFM TV n'a parlat! E òc. E per illustrar la despartida d'aqueu "grand nom de la chanson occitane", una cançon... en francés! No comment, coma se ditz en francés...

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article