Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Itàlia: Salvini poirà èsser jutjat per l'afar de l'Open Arms

En agost de 2019, Salvini ministre bloquèt pendent vint jorns lo naviri, qu’a bòrd i aviá 147 personas salvadas de la mar

Intervencion de Salvini al Senat italian
Intervencion de Salvini al Senat italian | Reuters/Francesco Fotia
Lo senat italian a votat que se permeta de jutjar lo cap ultradrechista Matteo Salvini per aver blocat, quand èra ministre de l’Interior, lo desembarcament del naviri umanitari Open Arms. La cambra nauta li a retirat l’immunitat e a autorizat que siá jutjat gràcias als vòtes, demest d’autres, des partits del govèrn: lo Movement Cinc Estelas (M5S), los centristas d’esquèrra del Partit Democrata (PD) e d'Itàlia Viva (IV) e los progressistas de Liures e Egals.
 
Fa un an, aquel senat aviá donat a Salvini mai de poder en matèria de politica migratòria, çò que causèt un chepic a l’Union Europèa. Ara, aquel meteis senat li a levat l’immunitat per que siá jutjat per “sequestracion de personas”.
 
En agost de 2019, lo ministre Salvini bloquèt pendent vint jorns la nau Open Arms, qu’a bòrd i aviá 147 personas salvadas de la mar.
 
L’èx-ministre a reagit sus Twitter en disent que li fasián un “grand present” e qu’el “a la diferéncia dels autres” compareisseriá davant los jutges amb “lo cap naut e l’esquina drecha” tostemps per la “defensa d’Itàlia”.
 
 
Una cachavièlha de 19 jorns
 
Salvini aviá dictat un decret que menaçava d’arrestar e d’impausar de multas d’un milion d’èuros a las organizacions umanitàrias que lors vaissèls intrèsson dins las aigas italianas. En seguida, la còla de l’Open Arms depausèt un recors davant la justícia e, enfin, un tribunal administratiu de la region de Laci suspendèt per precaucion lo decret de Salvini a causa de “la situacion de gravetat e d’urgéncia excepcionala”. Mas Salvini reagiguèt a la decision dels jutges amb colèra e assegurèt que i aviá “un plan” per “recular e dobrir los pòrts italians per qu’Itàlia tornèsse èsser lo camp de refugiats d’Euròpa”. E mai menacèt de tornar signar un decret lèu-lèu perque voliá pas èsser “complice” dels “trafegaires”.
 
Enfin, après 19 jorns de cachavièlha, un procuraire de Sicília verifiquèt la situacion d’extrèma urgéncia de la nau e n’ordenèt lo desembarcament. La nuèch del 20 al 21 d’agost, los migrants poguèron desembarcar sul cai comercial del pòrt de la Lampedosa davant una granda espèra. Lo mond que los esperavan sul pòrt cantèron l’imne antifaissista BellaCiao per los aculhir. Puèi, lo naviri partiguèt vèrs Sicília ont la justícia italiana li a aviá ordenat una confiscacion temporària.

 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

gfz66 antibol
3.

#1
https://video.repubblica.it/cronaca/se-questo-e-un-parlamentare/34784/35086
ma che belle parole !
ma che bel partito, la lega !
"la lega ce l'ha duro" ... questo si che è uno slogan !

  • 0
  • 0
Franc Bardòu
2.

Per un mariòl aital, la pena justa es tota trobada : veire suprimits sos dreites de ciutadans, suprimits sos papièrs, sacat amb los autres refugiats dins una barca ! A partir d'aquí, "quò's pas la Mirador, fasèm coma se l'èra e vòga la galèra…"

  • 8
  • 2
Ultravomit
1.

Salvini es un eròi perque a au mens ensajat de defendre Euròpa.

  • 2
  • 25

Escriu un comentari sus aqueste article