Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaComenge

Un trentenat d’ultradrechistas son a “susvelhar” las frontièras entre Comenge e Aran

De militants de Generacion Identitària vòlon empedir l’intrada de migrants sul “sòl francés”. Delga exigís del ministèri de l’Interior que dissòlga aquel gropuscul

| Twitter
De militants ultradrechistas del grop Generacion Identitària se son installats a la frontièra entre Comenge e la Val d’Aran. Un trentenat de personas dison que susvelhan, dempuèi dimars, lo còl del Portilhon, entre Quate-Lòcs e Luishonés, e lo ponch frontalièr de Garona entre Quate-Lòcs e Vavartés. Asseguran que vòlon empedir l’intrada de migrants e de refugiats sul “sòl francés” e es per aquela rason que son a “susvelhar tot passatge eventual de migrants e n’alertar las autoritats”.
 
 
Indignacion dels elegits
 
La presidenta de la region que ten lo nom d’Occitània, Carole Delga, a demandat al prefècte e de la region que meta fin “fermament e sens retard a aquel còp de fòrça contrari a las valors de la Republica”. E mai a dich qu’aquel “gropuscul d’extrèma drecha deu èsser dissolgut el Ministèri de l’Interior” francés. Delga a fach aquela crida amb lo president del Conselh Departamental de Nauta Garona, Georges Meric, lo deputat local Joël Aviragnet e lo cònsol màger de Luishon, Eric Azémard.
 
A mai, per Azémard s’agís d’una operacion “menada en tota illegalitat” que sa tòca es solament de far de difusion mediatica e de desvolopar lor discors de l’òdi.
 
 
“Son restats un pauc e puèi son partits”
 
La gendarmariá locala a confirmat als jornalistas de Le Parisien, qu’an rescontrat aqueles individús al Portilhon e tanben a la frontièra entre Mèlas e Pònt d’Arrei. Segon los policièrs, son simplament “de personas amb de bandièras” qu’i “son restadas un pauc e puèi son partidas”. A mai, los quites gendarmas an confirmat qu’aquel pas transfrontalièr es de plan pauca frequentacion en comparason amb los de las autoestradas dels costats de Catalonha e del Bascoat.
 
 
Obsession de las frontièras interoccitanas
 
Es pas lo primièr còp qu’aqueste gropuscul ultradrechista vòlon contrarotlar una frontièra interoccitana. Fa dos ans, se placèron sul còl de l’Eschala, ont i a una frontièra politica que separa Briançonés e la Val d’Ors. Alara, volguèron “barrar la rota” als migrants. Aquel còp, totun, i aviá vertadièrament de refugiats que fugissián e que capitèron ben malgrat los xenofòbs, gràcias a la solidaritat de militants occitans dels dos costats de la frontièra politica.
 
 



abonar los amics de Jornalet

 


 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
11.

Una cola de militars e policiotas racistas chovinistas que non an res pus que far que de tampar la frontièras, an paur que non los prengan pas sa cartera.

  • 1
  • 0
chipo bossac
10.

Totjorn mai nombroses....la tarribla istòria del capitalisme que tòrna commençar....

Los mediàs ne parlan sens jamai vertadièrament dire quales son...quel èran dins lo passat...

Une bais de los far existir, montar....30 gusàs desmemoriats....mentre que de monde de pertot son per carrièra contre la misèria, las leis sucurutariás, l'ecologia....

Tot va plan ...cal pas res canjar....

  • 1
  • 1
chipo bossac
9.

Totjorn mai nombroses....la tarribla istòria del capitalisme que tòrna commençar....

Los mediàs ne parlan sens jamai vertadièrament dire quales son...quel èran dins lo passat...

Une bais de los far existir, montar....30 gusàs desmemoriats....mentre que de monde de pertot son per carrièra contre la misèria, las leis sucurutariás, l'ecologia....

Tot va plan ...cal pas res canjar....

  • 4
  • 0
Franc Bardòu
8.

Tota aquela tropelada d'arlèris, los daissariái plan volontièrs en bragas e camisas, sense cap papièrs ni moneda de ges de biais, a l'intrada d'una ciutat siriana arroïnada pels bobardaments turcs anti-kurds,, luènh de tota ambaissada, per veire un pauc quina sabor pòt aver l'acuèlh de l'Autre, quand nos trobam luènh de l'ostal contra nòstra volontat…

  • 22
  • 1
Gestes barrières et passe-montagnes...
7.

Als temps ancians del FLNC o d'ETA los activistas èran mascats. Ara que tot lo mond se passèja amb un masca empegat sul morre (siquenon avisa-te !) los tipes dels "gropusculs" preservan lor anonimat en pausant sensa masqueta o cagolèta . Biaissut, tè !

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article