Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Niça: 50 ans d’occitan a l’establiment escolar Sasserno

Los liceans de Sasserno an obtenguts lu melhors resultats a la 20a Dictada Occitana en Niçard

Remesa dei prèmis de 2017, ai escolans de l’establiment Sasserno.
Remesa dei prèmis de 2017, ai escolans de l’establiment Sasserno.
Lo 6 de mai passat, l’establiment escolar Sasserno festegèt lu 50 ans dau cors d’occitan niçard emb la remesa de Prèmis de Niçard
 
Lo cors d’occitan niçard de l’establiment Sasserno (escòla, collègi, licèu) siguèt creat en setembre de 1971 per Bernart Fruchier que ne siguèt lo professor fins en 2010, data a la quala siguèt remplaçat per Cristòu Daurore. Lo niçard es un dei sèt dialèctes de la lenga occitana. Dins lo departament avèm tanben lu dialèctes vivaroaupenc (sonat gavòt) e provençau.
 
A l’establiment Sasserno:
 
— Una part dei escolans de Sasserno es iniciada au niçard per d’intervencions o a travèrs d’eveniments coma lo carnaval de l’escòla.
 
— Lu escolans de 3n dau collègi Sasserno son iniciats un còp per an dins l’encastre de la presentacion de l’opcion au licèu.
 
— 7 escolans dau licèu Sasserno l’estúdian coma Lenga Viventa C facultativa, en contraròtle continú, per l’obtencion dau bachelierat.
 
 
20a Dictada Occitana
 
Lo concors de la Dictada Occitana en Niçard siguèt creat localament a Niça en 2003 e nacionalament a Castras en 1998. Lo 29 de genoier passat, se faguèt en public au CUM, emb un tèxt de Rogier Gilli e una autocorrection.
 
En febrier, 4 establiments escolars la faguèron dins l’encastre dei cors d’occitan niçard (licèu Sasserno, emb un tèxt d’Alain Gasiglia) e dei cors d’occitan vivaroaupenc mentonasc (licèu Curie, collègis Vento e Maurois a Mentan, emb un tèxt de Laurenç Revest).
 
L’establiment escolar Sasserno (escòla, collègi, licèu, BTS) de Niça a celebrats lu 50 ans dau cors d’occitan niçard de Sasserno, e a tornat metre de Prèmis de Niçard ai liceans de Sasserno qu’an obtenguts lu melhors resultats a la 20a Dictada Occitana en Niçard:
 
Vaicí la lista dei premiats:
 
— Etan Bontemps Ta D
— Joy Chiajese Ta B
— Inès Benharrats 1a D
— Thèo Bontemps 1a D
— Jules Pecquenard-Droitan 1a F
— Julia Allari-Gallo 2a C
— Juliette Puppo 2a E
 
Recebèron caduna e cadun lo Prèmi de Niçard per lu sieus resultats obtenguts a la 20a Dictada Occitana en Niçard (autor en niçard sus lo tèma de la tempèsta Alex: Alain Gasiglia). Recebèron egalament de libres e de “niçards” (moneda Locala per la vila de Niça). Èran de representants dau departament dei Alps Maritims, de li associacions Niça Pantais (Nissa Pantai), República de Niça e de la Federacion de li Associacions de la Comtat de Niça.
 
 
Lo sol establiment privat sota contracte que fa d’occitan
 
L’establiment Sasserno es lo solet establiment privat sota contracte de l’acadèmia de Niça a dispensar de cors de lenga regionala (après la barradura de l’opcion occitan au licèu St Jausèp a Recabruna Cap Martin).
 
Presents per onorar aquel eveniment:
 
— un representant de la vila de Niça e de la metropòli Niça Còsta d’Azur
 
— Éric Ciotti, per representar lo conseu departamentau e l’Assemblada Nacionala
 
— lo conselhier dau rector per li lengas regionali s’es excusat
 
— Stéphane Huard, director de l’establiment Sasserno (escòla, collègi, licèu, BTS)
 
— Rosanna Pellicane, directritz adjoncha dau licèu de l’establiment Sasserno
 
— Bernart Fruchier, creator dau cors d’occitan niçard de Sasserno en lo 1971 e professor fins en lo 2010, aüra escrivan vivaroaupenc en li valadas de Palhons
 
— Cristòu Daurore, professor d’occitan niçard a l’establiment Sasserno despí dau 2010
 
— Ciril Joanin, president de Niça Pantais (Nissa Pantai) – Centre Cultural Occitan País Niçard e Alpenc
 
— Diana Vainer per la República de Niça
 
— Robert Oberti per la Federacion de li Associacions de la Comtat de Niça
 
— Alain Gasiglia, autor en occitan niçard dau tèxt “Petan d’Alex” de la 20a Dictada Occitana en Niçard
 
La ceremònia siguèt registrada per la Ràdio Nissa Pantai.
 
 
 
           
Laurenç Revèst
 

 


 
fffff fffff
 Jornalet a l'escòla

Jornalet a una seccion especifica sus l’escòla occitana. Nos agradariá fòrça que las escòlas, que sián de Calandretas o d’escòlas bilingüas, poguèsson emplenar elas meteissas aquesta seccion amb de nòvas, e que los quites escolans las poguèsson redigir en explicar los faches que fan l’actualitat dins cada escòla: una excursion culturala, la vesita d’una personalitat, una fèsta populara amb los parents, una competicion esportiva, etcetèra. Evidentament, las fotografias, los enregistraments o los imatges de vidèo seràn tras que benvenguts, se n’i a.

 Se cada escòla nos manda quatre o cinc nòvas per an serem plan contents e satisfaches. Pensam que pòt èsser un bon ponch d’amassada per la comunautat educativa occitana, una iniciativa interessanta pels escolans e un esplech de socializacion lingüistica per las familhas dels escolans.

Esperam de poder comptar amb lo vòstre sosten, e esperam que Jornalet serà una aisina utila per las escòlas occitanas. Mandatz-nos las vòstras nòvas a info@jor…
 
   



 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
1.

Mercé per l'informacion. Fa plaser de veire de joves capitar aital. Òsca !

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article