Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los deputats còrses privats de parlar lor lenga a l’Assemblada de Corsega

Los jutges an seguit un recors contenciós que lo depausèt l'èx-prefècte de Corsega, Pascal Lelarge

Tèxte legit

Lo Tribunal Administratiu de Bastia a anullat las deliberacions de modificacion dels reglaments interiors de l’Assemblada de Corsega e del Conselh Executiu que permeton los debats en còrs, e considèra que solament lo francés deu èsser la lenga dels debats, çò rapòrta Corse Net Infos. Los jutges an seguit un recors contenciós que lo pausèt fa qualques meses l'èx-prefècte de Corsega, Pascal Lelarge.
 
Per mièg febrièr 2022, quand èra a mand de quitar sa carga de prefècte après 19 meses de conflicte dobèrt amb lo govèrn còrs, Lelarge decidiguèt d'atacar aqueles dos tèxtes legals. Pel prefècte francista i aviá doas formulacions inacceptablas: que “l’Assemblada e lo Conselh Executiu son garents dels interèsses materials e morals del pòble còrs” e que las lengas dels debats “son lo còrs e lo francés”. Coma es abitual dins lo francisme excluent, aquelas formulacions se considèran “contràrias a la nocion de Republica una e indivisibla”, e a l’article 2 de la Constitucion qu’establis que “la lenga de la Republica es lo francés”.
 
Lo president de l’executiu còrs e la presidenta de l’Assemblada jutjan qu’acceptar aquela situacion “es impensable”, e an anonciat que farián apelacion d’aquela decision de la justícia. A mai, asseguran que tot aquò “fa pas que confirmar la necessitat absoluda d'una revision constitucionala, sustot per garentir a la lenga còrsa l'estatut de cooficialitat, condicion indispensabla de sa subrevivéncia e de son desvolopament”.
 
Fin finala, ramentan que “lo reglament de l’Assemblada de Corsega foguèt adoptat a l’unanimitat”.
 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
1.

Quina obsession dels prfèctes amb las lengas ! Aquela gentalha e los que los comandan s'atissan a degalhar lo pauc de democracia que se tempta de far avançar.

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article