Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Marròc refusa tornarmai de conversar amb lo Front Polisario

Après l’invasion marroquina de 1976, lo conflicte es encara luènh d’èsser resolgut

Christopher Ross, enviat especial del secretari general sw l’ÒNU al Sahara Occidental, a confirmat al Conselh de Seguretat l’enen refús de Marròc de negociar dirèctament amb lo Front Polisario. Marròc e lo Polisario avián tengut de reünions oficialas en 2007 e en 2008 mas dempuèi aquel periòde las reünions se son pas tornadas debanar, e mai se l’ÒNU a ensajat mai d’un còp de dobrir un camin de las negociacions per resòlver lo conflicte.
 
Aquestes las darrièrs ans, Ross aviá pogut organizar çò qu’el nomenava de “reünions informalas” amb l’esperança que servirián per tornar a las convèrsas oficialas, mas sembla que son estrategia aja pas reüssit.
 
L’ÒNU considèra que la Republica Aràbia Saharauí Democratica es un territòri que lo cal descolonizar.
 
 
Un país de descolonizar
 
Lo 14 de novembre se compliguèt 35 ans de la partença de l’estat espanhòl dels territòris de la Republica Aràbia Saharauí Democratica. Après la partença dels espanhòls, los saharauís proclamèron la lor independéncia mas l’invasion marroquina provoquèt un conflicte qu’encara es luènh d’èsser resolgut.
 
Aquel país foguèt considerat coma una partida del territòri espanhòl de 1884 a 1976. Considerat a partir 1934 coma una província espanhòla de mai, vegèt coma la consciéncia nacionala dels sieus abitants se despertava pendent los ans 1970 del sègle XX. Foguèt en 1973 que lo grop de resisténcia Front Polisario comencèt la lucha contra los colonizaires espanhòls. Eles reconeguèron lo drech d’autodeterminacion d’aquel pòble en 1976 mas permetèron que los marroquins e los mauritans los envasiguèsson aquel meteis an.
 
L’invasion comencèt quand Marròc lancèt 300 000 civils contra las frontièras del Sahara Occidental en 1975. En aquela epòca, lo dictator espanhòl Franco èra a mand de morir e foguèt lo nòu rei Joan Carles Ir que signèt l’abandon del territòri maldespièch los dreches dels sieus abitants.
 
 

De legir: Republica Aràbia Saharauí Democratica: un referendum qu’arriba pas jamai

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
1.

No cal ésser massa llest, per saver el que passa al Sahara Occ. Volen desfer un poble, amb conciencia
nacional, el que el fa perillós per molta gent, entre ells, els dirigents del Marroc, no tindran un gosset fidel al sud, sinó un poble amb ganes i ple d'esperança, i això el cou.
Els Saharauis no han fet mai mal ningú, son bona gent que estima la seva Terra, un desert, però la seva Terra.
Així que s'hauria d'estimular per part de tohom, als Marroquins, que acceptin aquesta realitat, ja que a mès, no n'hi ha cap altre.
Amb Força: Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega"-

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article