Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’ÒPLO anóncia un milion d’èuros d’ajudas a l’occitan e la creacion d’un prèmi

Aquelas ajudas seràn sustot destinadas al desvolopament de l’ensenhament de l’occitan, lo CPLO, l’IEO e los mèdias

| Lo blòg occitan
L'Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) anóncia un sosten d'1 005 792 èuros a las accions dedicadas a la transmission e a l’usatge de l’occitan. Aquel agropament d’interès public, qu’amassa l’estat francés amb las regions Aquitània-Lemosin-Peitau-Charantas e Lengadòc-Rosselhon-Miègjorn-Pirenèus, prenguèt aquela decision dins son assemblada generala que se debanèt a Tolosa dimars passat, 22 de març.
 
Aquelas ajudas seràn sustot destinadas al desvolopament de l’ensenhament de l’occitan a las escòlas publicas amb Òc-Bi e a la produccion de material pedagogic per Calandreta. En mai d’aquò, l’ÒPLO anóncia que tanben se subvencionarà amb aquelas ajudas lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana, l’Institut d'Estudis Occitans, los Centres de Formacion Professionala Occitans de Tolosa e d'Ortès e los mèdias, mai que mai la television per Internet Òc-tèle e la societat de doblatge Conta'm.
 
 
Un prèmi sus l'innovacion linguistica
 
En mai d’aquò, l’ÒPLO lança lo prèmi “Jan Moreu” sus l’innovacion en matèria de politica lingüistica. Aquel prèmi es dotat d’una recompensa que pòt anar fins als 5000 èuros e es dobèrt a las personas moralas o fisicas majoras, e tanben als liceans e aprendisses e lors establiments.
 
 
Prètzfach
 
L’Ofici Public de la Lenga Occitana es un organisme public que sa tòca es de definir una politica publica en favor de l’occitan. Es installat dempuèi lo 12 de novembre passat al Conselh Regional de Tolosa.
 
Dins son comunicat de premsa, l’ÒPLO anóncia que “pilotarà l'elaboracion de la convencion estat-regions sus l'ensenhament de l'occitan e per aquò engatjarà lèu lo dialòg e una reflexion amb los diferents rectorats concernits; per las acadèmias de Bordèu e de Tolosa, aquò serà dins l'esperlongament de las convencions encara en vigor fins en decembre de 2016”. En mai d’aquò, anóncia que “trabalharà e mai a l'elaboracion d'un Esquèma Interregional de Desvolopament de l'Occitan”.
 
 
Charline Claveau-Abbadie succedís a Dàvid Grosclaude
 
La conselhièra regionala d'Aquitània-Lemosin-Peitau-Charantas, Charline Claveau-Abbadie, foguèt elegida presidenta de l’Ofici Public de la Lenga Occitana dins l’assemblada generala de dimècres passat. E mai se l’ÒPLO es operacional dempuèi lo començament de 2016 jos la direccion d’Estève Cròs, Dàvid Grosclaude quitèt la presidéncia de l’organisme per èsser pas mai elegit regional.
 
“Amb l'Ofici Public de la Lenga Occitana, sèm pas mai a l'escala de las frontièras administrativas, i a pas mai juxtaposicion de las politicas regionalas dins aquel domeni. Al bèl contrari, i a la mesa en òbra d'una politica integrada e interregionala dins lo domeni de l'occitan e que relèva de l'interès public” çò declarèt la nòva presidenta de l'agropament.
 
 
Una cauma de la fam per l’obténer
 
E mai se la creacion de l’ÒPLO foguèt aprovada en 2014 pels conselhs regionals de Miègjorn-Pirenèus e Aquitània, calguèt que Dàvid Grosclaude faguèsse una cauma de la fam d’una setmana per que se publiquèsse lo decret necessari dins lo Jornal Oficial de l’estat francés.
 
Se pòt dire que la cauma de la fam de Grosclaude, de mai d’una setmana, faguèt espelir en Occitània, amb de sostens internacionals, un movement de revòlta pacifica e solidària organizat jos l’eslogan “N’i a pro d’èsser mespresats”. L’eslogan faguèt lo torn d’Internet e dels rets socials, sovent amb las fotografias de caras d’occitanistas de divèrsas sensibilitats e d’amics de la causa occitana. Lo 3 de junh, s’organizèt una jornada de mobilizacion, e una compatriòta, Evalina Houlès, decidiguèt de far ela tanben una cauma de la fam.




Charline Claveau-Abbadieper france3midipyrenees

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Estiveta Baiona
25.

E quí vs'a dit de que non volè apréner la lenga ? Los qui non la parlan, mei que mei, los qui estón elejuts democraticament, que serén de facto a hòrabandir de noste ? Au nom de qué ? De la Grana Nacion Occitana e deu son gran pòble natre e blos ? Que caleré essajar de pensar un present e un aviéner per la lenga e la civilizacion qui's pòrta despuish 1000 ans qui n'etosse pas "etnic" o "racialista", non ? De tota faiçon, qu'estó elejuda e dongas, adara qu'a l'obligacion a s'i escàder a de bonas. Que serà jutjada suu son bilanç e non pas sus la soa incapacitat a parlar. Que v'ac torni díser un aso qui parla occitan que demora un aso. Malaja !

  • 0
  • 1
Tuc
24.

#17 Òc. Qualque temps fa, un occitanista de Pimont occitan pensava metre una antena sus lo mont Vísol per que la RAI italiana emete en Pimont occitan coma en Occitània francesa d'emissions en occitan!
Mas plus de nòvas...

RMC-TMC a longtemps emés despuèi lo Mont Agel sus la comuna de Pelha en Gavotina per difusir en Occitània. Quasi Occitània tota me sembla.

La val d'Aran poiria far parier benlèu?

  • 1
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
23.

#22 Si qu'es un problèma, mas benlèu lo pausat dins los comentaris dels lectors : D. Grosclaude non èra mai elegit. Li calguèt donc abandonar la carga. E alavètz, cal, demèst los novèls elegits, parlava totun occitan coma D. Grosclaude ? Benlèu que s'aquesta femna non parla occitan, es als electors de se demandar perqué non an votat per un elegit que parlèsse la lenga occitana…

  • 1
  • 0
Matiàs Carcassona
22.

#21 Doncas segon vos que la presidenta de l'OPLO parle pas occitan e manifeste pas gaire interés per l'aprene es pas un problèma?

  • 3
  • 0
Estiveta Baiona
21.

Rason qu'as. Que hàcia lo son tribalh de presidenta e que la jutjaram suu son bilanç e non pas com ac hèn dauvuns, depuish la soa eleccion, suu son accent o non sèi pas quau element personau son, qui n'an pas arren a véder dab la realitat de la soa fonccion. Que caleré que los occitanistas natres e bloç e cambièssen la lor faiçon de véder la realitat nosta, mes que crei, qu'ei un saunei deus doç : ne serà pas doman que la causa aparirà, malaja.

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article