Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Lo Conselh General d'Aran se quilha per defendre la lenga del país

A aprovat una mocion per impulsar e protegir l'occitan, e demanda de mesuras per l'aplicacion de las politicas en favor de l'usatge social de la lenga

| Conselh Generau d\'Aran
Lo Conselh General d’Aran aprovèt lo 28 de febrièr passat una mocion “en favor der impuls e proteccion der aranés coma lengua pròpria d’Aran”. Aquel tèxt l’aprovèron a l’unanimitat los conselhièrs de totas las fòrças politicas representadas a la cambra aranesa, e contèsta la senténcia del Tribunal Constitucional espanhòl que cancèla los articles de la Lei de l’Occitan segon los quals la lenga del país es d’usatge preferencial per las administracions dins la Val d’Aran. Aquela lei foguèt aprovada en 2010 pel Parlament de Catalonha, mas en 2012 lo govèrn espanhòl del Partit Socialista faguèt apèl davant la cort constitucionala.
 
 
Amb la mocion aprovada pel Conselh General d’Aran, se demanda una seguida de mesuras, per exemple que la Generalitat de Catalonha pòrte 300 000 èuros al govèrn d’Aran per que pòsca aviar “totes aqueres accions qu’incrementen er emplec sociau dera lengua aranesa e hèr-la mès presenta e mès viua, non solaments ena Val d’Aran mès tanben dehòra deth territòri”. E mai, lo tèxt considèra la creacion d’una “comission der aranés” designada pel Conselh General d’Aran.
 
Lo sindic d’Aran, Carlos Barrera, expliquèt que se fariá arribar aquela mocion als conselhs municipals de la Val d’Aran, al govèrn de la Generalitat de Catalonha e a la Deputacion de Lhèida; prepausarà a las comunas aranesas “que s’aderisquen ad aguest plan d’impuls der aranés”.
 
 
Letra al ministre de l’educacion
 
Pendent la sesilha, lo sindic d’Aran expliquèt qu’aviá enviada una letra personala al ministre de l’educacion e la cultura espanhòl, Íñigo Méndez de Vigo, ont exigissiá d’el lo respècte de la lenga dels araneses e li disiá que demandèsse excusa al pòble d’Aran “dempús des sues desgraciades e simplistes paraules sus er aranés en ua responsa en Senat. Paraules que non son pròpries d’un ministre deth govèrn der estat”.
 
Lo ministre espanhòl diguèt fa qualques jorns al Senat de l’estat, que “lo sol risc qu’an los que parlan aranés son las avalancas”, en responsa a una question pausada per una senatritz d’Esquèrra Republicana de Catalona que planhiá la despriorizacion de l’occitan en Aran.
 
Aquelas paraulas desfortunadas an provocada l’indignacion en Aran. Ansin, lo collectiu Lengua Viua a convocada una manifestacion lo 24 de març venent per denonciar las atacas que patís la lenga nòstra en Val d’Aran de part de las institucions espanhòlas.

 
 

 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Hilh
7.

#6 qu'as rason sus çò de l'estructura socio-economica d'Aran, e qu'an seguidas sus çò de la soa situacion lingüistica. Totun que m'a semblat que los aranés que son atentius ad aquò, que'n beròi parlèn deu temps deu referundum endà justificar la loa menshisança, que disèn témer que segotissi lo barrejat teishut sociau de la loa societat.

  • 2
  • 0
Mèfi ! 31
6.

#3 riquessa d'Aran (seguida)
En lòc de roje-clicar, es melhor de se pausar las bonas questions sus la situacion economica e sociala e las consequéncias sus la lenga locala.
Aran es un pichon país montanhòl economicament limitat e especializat, qu'oufre pas de trebalh a tot le monde, se non que de nombroses emplecs non-qualificats al servici d'entrepresas aranesas o autras
La resulta n'es un desequilibri demografic en desfavor dels araneses de soca, amb un clivatge socioprofessional e lingüistic.
Le desfís es l'integracion dels nòu-venguts...

  • 3
  • 0
Hilh
5.

Endà estar mei precís, que semblaré que los 300 000 euròs non siin ua navèra damanda com at descriu l'article mes lo simple compliment de la lei de l'aranés de 2010. La généralitat que hasó un talh en 2011 de 40% d'aquera ajuda a l'aranés e ne balha pas sonque 60 000, un enfront. L'article que sembla bèth prémer sus las culpas de l'estat e estujar las de la généralitat. Que voi créser qu'ei sonque ua faussa empression. De tota mòda qu'ei l'arviéner quin compta, qu'aqueths clams e hasquin beròi arrebom e que l'aranés e s'atraçi los moièns qu'u cau endà escarrabelhà's.

  • 2
  • 0
artur quintana i font La Codoynera (Aragon)
4.

#3 Solé Tura redivivus

  • 2
  • 0
Mèfi ! 31
3.

#1 riquessa d'Aran...
Aran es un paradis toristic (esquí notadament) e commercial (supermercat Boya, a Lés), centre d'approvisionament de tota la region francesa limitròfa, en gasolina,alcoòl, tabac e totas causas de mai de bas prètz...i'a pas mai un commerci, un burèu de tabac o una pompa a gasolina, al ròdol costat francés...
E benleu serà un jorn paradis fiscal coma Andòrra...
Le personal, la man-d'òbra parla espanhòl, non pas castelhan mès sud-american...
Les borgeses, fòrça son araneses...
Le séparatisme, amb qual projèct politic e economic?

  • 1
  • 11

Escriu un comentari sus aqueste article