Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los trens TER parlaràn en catalan e en occitan

Se començarà a la fin de decembre amb las anóncias en catalan per la linha entre Tolosa e Portbou

| Yoyo697 / Wikimedia
Los trens TER que fan lo trajècte Tolosa-Portbou auràn d’anóncias sonòras en catalan, çò rapòrta Ràdio Arrels. E mai, es previst d’i incorporar l’occitan pus tard.
 
Dempuèi qualques meses, l’SNCF e la region qu’a pres lo nom d’Occitània son a trabalhar per que los convòis de tipe Regiolis fagan lors anóncias sonòras en catalan e en occitan. A la fin de decembre las anóncias se faràn en catalan per la linha Tolosa-Portbou, tant dins los trens coma dins las garas. Serà lo primièr còp qu’aquò se passa dins l’estat francés.
 
Mai tard es previst d’i apondre l’occitan e de generalizar lo plurilingüisme a totas las linhas de la region.
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
9.

La fonetica que s'auria d'adoptar a Montpelhier es la propia d'aquela comarca, es a dire: la "a" finala que soni coma en los Països Catalans, tan sia oriental "oe", coma occidental "a".Que es la fonetica classica e dels trobadors. Cresi que l'escotaire clapassier vol dire açò.

  • 0
  • 0
francesc palma
8.

La fonetica que s'auria d'adoptar a Montpelhier es la propia d'aquela comarca, es a dire: la "a" finala que soni coma en los Països Catalans, tan sia oriental "oe", coma occidental "a".Que es la fonetica classica e dels trobadors. Cresi que l'escotaire clapassier vol dire açò.

  • 0
  • 0
Escotaire Clapassièr Montpelhièr
7.

Se podem faire fisança als catalans per la qualitat de la lenga dins las anóncias en catalan, cal esperar que l'occitan de las anóncias "previstas per pus tard" sia pas prononciat amb aquel aïssable accent de farlabica mièg espanhòl mièg parisenc que devem patir sus la linha 3 del tranvia de Montpelhièr !

  • 1
  • 0
Rigobèrt sens las decas del malpicar !
6.

#5

Lèu damorarà pas que los trins per parlar occitan ! Agara qu'es milhor que non pas ren, çò que me malcora çaquelà es que i a de mens en mens de trins....

Nos caldriá un biaissut ençò dels tamels* ( los verds) per far siscla a cada còp de pedala de bicicleta una frasòta en occitan.

"Anem ten te pichon i te cal quichar sus aquelas pedalas tripal de diu, un briu mai de vam dròlle si que non i pujaràs pas al tuquet ! vèiras te farà ben de tressusar un briu !"

De que se congostar d'ausir passar las bicicletas e te parli pas de la parrugada de bicicletas pel virolon quora passa ençò nòstra... Sariá talament de flot !

Tot aquò fariá una brava olfada de frescum per la lenga nòstra.

*Son apelats tamels las fuelhas verdas e plan duras dels porres, un còp secadas e trissadas te pòdes prene una cinsa de tria e atal cantaràs : lo mond es blau lo mond es verd

  • 1
  • 4
Rigobèrt
5.

Lèu damorarà pas que los trins per parlar occitan ! Agara qu'es milhor que nos pas ren, çò que me malcora çaquelà es que i a de mens en mens de trins....

Nos caldriá un biaissut ençò dels tamels* ( los verds) per far siscla a còp de pedala de bicicleta una frasòta en occitan.

"Anem ten te pichon i ta cal quichar sus aquelas pedalas tripal de diu, un briu mai de vam dròlle si que non i pujaràs pas al tuquet !"

De que se congostar d'ausir passa las bicicletas e de parli pas de la parrugada de bicicletas pel virolon quora passa ençò nòstra...

Tot aquò fariá una brava olfada de fresum per la langa nïstra.

*Son apelats tamels las fuelhas verdas e plan duras dels porres, un còp secadas e trissadas de pòdes prene una cinsa de tria e atal cantaràs : lo mon es blau lo mond es verd

  • 0
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article