Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La violéncia aumenta en Occitània

Mai que mai los reglaments de comptes dins lo País Marselhés, qu’es l’airal mai densament poblat

Aplant del transpòrt public en protèsta per un trabalhador agarrit
 
Ièr, dimècres de matin, los trabalhadors de la Regida dels Transpòrts de Marselha (RTM) arrestèron lo servici d’autobuses e de tramvai, e lo mètro se vegèt fòrtament afectat. Los trabalhadors de l’RTM protestavan aital contra l’agression d’un menaire d’autobús. L’òme, d’aperaquí 40 ans, foguèt agarrit a la cara amb una arma blanca dimars passat al 6n arredondiment de Marselha, en avent de besonh de 14 ponches de sutura. L’agressor presumit es un adolescent nascut en 1999 que foguèt interpelat sul pic. Lo menor declarèt que li lancèt lo cotèl a la cara, en seguida d’una discussion provocada per “una actitud agressiva del menaire”.
 
 
Dos mòrts en una fusilhada de Kalashnikov
 
Mentre que lo transpòrt public èra en protèsta, dos joves foguèron tuats e un tresen grèvament ferit al còr a la Ciutat dei Blavets, dins lo 13n arredondiment marselhés, dins l’encastre del tresen reglament de comptes en mens de quinze jorns. Segon Jacques Dallest, procuraire de la Republica, los faches se debanèron “amb d’armas de ponh e d’armas longas, supausam d’una Kalashnikov”. Dallest expliquèt que “tres joves de 21 ans foguèron vistes per un grop a bòrd d’un veïcul qu’es estat trobat cremat”. Segon las explicacions de Dallest, los tres joves foguèron “executats” dempuèi lo veïcul. Dos moriguèron e lo tresen foguèt portat ferit a l’espital. “Çò que nos preocupa es que se siá produsit en plen jorn, un dimècres, en preséncia d’enfants”, çò soslinhèt Dallest.
 
 
Un detengut liberat de Lei Baumetas e tuat davant la preson
 
Lo 9 de març, de matin, un òme foguèt tuat per bala davant la preson de Lei Baumetas, a Marselha, al moment que veniá de ne sortir, jols uèlhs de testimònis.
 
 
Dos reglaments de comptes precedents
 
Dètz jorns abans, un jove de 23 ans, que sortissiá de la preson en regim de semilibertat, tanben foguèt assassinat d’un còp de fusilh sus la cara dins una ciutat dels Quartièrs Nòrd, a Marselha.
 
Al delà, un còrs carbonizat e plen d’impactes de balas èra ja estat descobèrt per de passejaires dins lo Bòsc de Flaçan d’Içòla (Brinholenc). Segon l’identificacion del còrs, s’agissiá d’un resident dels Quartièrs Nòrd de Marselha “fòrça desfavorablament conegut per la polícia, especialament per diferentas questions de dròga”, segon de fonts pròchas del dorsièr.
 
 
Drama familial en Cevenas
 
Un drama familial se produsiguèt ièr vèrs 17h dins lo petit vilatge de Chambon, al costat de Becejas (Cevenas). Per de rasons encara desconegudas, un òme d’aperaquí 70 ans tirèt sus un autre òme abans de se suicidar. S’agís d’un oncle e d’un nebot, segon de fonts pròchas de l’enquèsta que parlan de rivalitat de vesinatge.
 
 
Violéncia creissenta
 
L’an 2012 foguèt particularament violent. Los reglaments de comptes faguèron 24 mòrts dins lo País Marselhés. En genièr se produsiguèron ja doas temptativas de reglament de comptes amb Kalashnikov.
 
Los responsables policièrs parlan de mai de vigilància e d’engatjar los vesins a denonciar. Lo prefècte parla d’operacions dins las vilas que fan partida de las zònas de seguretat prioritària (ZSP) e l’estat vòl tutelar Marselha amb mai de policièrs, una ZSP e l’estatut de metropòli.
 
Ça que la, se parla pas de la manca de servicis socials dins l’airal mai densament poblat del país, qu’amb las màfias del narcotrafec, poirián èsser —probable— l’origina d’aquelas violéncias creissentas.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Domergue Sumien Ais de Provença
14.

En restant prudent sus leis estatisticas non fisablas, pasmens, existís una impression populara d'una aumentacion de la violéncia.

  • 1
  • 4
Jacme Tolosa
13.

Me sembla çaquelà que lo títol es un pauc fòrt... Marselha se vòl sistematicament particulara, sempre (podèm legir la seuna istòria universala a las edicions Agone) ; alara perqué non sul subjecte aquel ?
Es un títol que podrà confirmar las paraulas del FN sobre la securitat ...

  • 1
  • 3
Servianés
12.

Avetz aqui un ligam : www.rue89.com/.../en-hausse-les-violences-en-france-cest-faux, ne podetz trapar mai sus aquel sicut amb una bona recerca.Lo compendi n'es que l'analisi de la violencia se foguèsse facha respectivament a las epòcas d'antan fins lo sègle XVII nos ensenharia que la societat contemporanea es de las mens brutalas de l'istòria.

  • 4
  • 2
Domergue Sumien Ais de Provença
11.

#10 Òc, exactament. Leis estatisticas francesas sus la violéncia càmbian amb cada govèrn. E lei quitei sindicats de policiers lei contèstan. La volontat de manipulacion politiciana es evidenta. Es per aquela rason qu'ai escrich, abans, que siáu pas segur que trobem d'estatisticas fisablas.

  • 5
  • 4
Terric Lausa Quilhan
10.

Las estatisticas criminalas faitas per l'estat francés valon pas res, ja que son d'instruments de propaganda de la politica estatala.

Per s'assabentar sus aqueste sicut, çò melhor es d'anar cercar las informacions encò d'organizacions internationalas e/o independentas:

http://www.unodc.org/

http://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&ved=0CFMQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.civitas.org.uk%2Fcrime%2Fcrime_stats_oecdjan2012.pdf&ei=Q_1BUcrzDYGu0QWqxoCIDg&usg=AFQjCNGD06GlgtAF3TFOK-dbsCMLsUkzTQ

http://www.cairn.info/revue-de-l-ofce-2003-1-page-223.htm

www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Crime-statistics/International_Statistics_on_Crime_and_Justice.pdf


a maites autres...

  • 5
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article