Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Jacques Toubon, un nòu defensor dels dreches contestat

| Semaines sociales de France
Creada per la lei organica del 29 de març de 2011, la plaça de defensor dels dreches de l’estat francés ten quatre missions essencialas:
 
— La defensa dels ciutadans fàcia a l’estat, las collectivitats o las administracions publicas
 
— La defensa dels dreches dels mainatges
 
— La lucha contra las discriminacions
 
— La velha deontologica suls servicis de seguretat de l’estat.
 
Aquela posicion èra tenguda per Domenge Baudís fins a la mòrt d’aqueste en abril de 2014. Es lo privilègi del president de la republica de nomenar aquel naut responsable public. Per far aquel trabalh, En François Hollande ven de cridar Sr. Jacques Toubon, ancian ministre de la cultura, puèi de la justícia e uèi jove retirat de 73 ans. Aquela decision li es reprochada pel mitan de la politica politiciana francesa al pretèxte qu’es un sòci de l’UMP. D’autras voses s’enauçan tanben per criticar sas posicions ideologicas curiosas.
 
D’efièch, abans de s’interessar a aquel prètzfach de defensor dels dreches, En Jacques Toubon èra un personatge conegut per la siá vision morala discutibla. En particular aviá refusat de votar la globalitat de la lei d’abolicion de la pena de mòrt e aviá votat contra la despenalizacion de l’omosexualitat. Es tanben conegut per aver fargat una lei, dicha Loi Toubon, de defensa de la lenga francesa, qu’exteriorament aviá per tòca de luchar contra l’influéncia de l’anglés mas qu’en realitat es estada una aisina de destruccion de l’occitan coma lenga publica.
 
Quand òm pensa que la batalha publica contra l’omofobia es fisada a un personatge que refusèt de despenalizar l’omosexualitat, las questions demòran pausadas sul perqué de la siá nominacion. Vesedoirament las valors moralas qu’aquela foncion requerís son dificilament compatiblas amb las idèas de Sr. Toubon.
 
Al nivèl de las discriminacions lingüisticas que patisson los occitans, pas res tanpauc serà a esperar del defensor dels dreches, non pas pel perfil del sieu capmèstre mas perque la discriminacion lingüistica cap a l’occitan es un concèpte inconegut dins la jurisdiccion francesa.
 
L’administracion del defensor dels dreches compta 220 emplegats e dispausa d’un budget annual de 27 milions d’èuros. Veirem ben çò que Sr. Toubon farà d’aqueles fonzes e mejans publics colossals pendent las sièis annadas de son mandat.




TL

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jig Mimbasta
5.

#4 Seré pas meilèu Etzagònia…?
Perdon ! que sòrti.

  • 3
  • 0
manjacostel muret
4.

Ont l'UMP va pas lo PS encapa..... Òsca e visca l'Etzagonia///

  • 5
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Los mai grands occitanofòbs son sovent occitans. Granda es nòstra alienacion.

  • 3
  • 0
Gèli Grande Lairac en Agenés
2.

#1
E cal pas oblidar que lo Jacques Toubon es de Niça e d'una familha que parlava Niçarte
i a un reproverbi francés que ditz "on est jamais mieux trahi que par les siens"
Per un còp an rason los franceses

  • 6
  • 0
Pirolet
1.

E una bona idèa de mai pel Françonet: sortir aquel espaventalh de la naftalina. Es que n'i a pas d'autre per aqueste prètzfach? Nautres sabèm que serà al mens lo defensor dels dreches manca un.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article