Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Manifestacion en Corsega per reclamar una “solucion politica”

Divèrses sectors politics de l’illa planhon que París respècte pas las decisions de l’Assemblada Territoriala Còrsa

| AVENOSO Anne
Mai de 2000 personas manifestèron dissabte passat a Aiacciu (Corsega) per exigir a l’estat francés la creacion de l’estatut de resident, l’oficialitat de la lenga còrsa, un estatut fiscal e l’amnestia dels presonièrs politics. Es a dire, de decisions votadas a l’assemblada de l’illa mas que l’estat francés respècta pas. La protèsta, convocada per la Joventut Independentista de Corsega, amassèt d’autonomistas, d’independentistas e una bona partida de l’esquèrra francista.
 
Es pas abitual que totes aqueles sectors de la societat còrsa manifèsten amassa per carrièras, mas dins aquela escasença an trobat un ponch en comun: “obténer una solucion politica reala a travèrs de l’aplicacion de las deliberacions votadas a l’Assemblada de Corsega. La democracia, dins son expression mai simpla, cal que siá respectada”. Se l’estat francés entend pas aquelas revendicacions majoritàrias, decididas democraticament dins las institucions de l’illa, caldrà anar mai luènh, per tant, “a la fin de mes, una delegacion de caumaires de la fam se rendrà a Brussèlas, al Parlament Europèu”, çò declarèt Jean-André Marchiani, president de la Joventut Independentista.
 
En aprofechant lo resson de la manifestacion, Iniciativa Corsega faguèt divendres un debat internacional nomenat Una via còrsa pel sègle XXI. Lo debat comptèt amb la participacion de l’èx-primièr ministre francés, Michel Rocard, e de representants politics de la Val d’Aosta e de Catalonha.
 
 
 

Opinion de Gerard-Joan Barceló: Soluzione pulitica



Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article