Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Peticion internacionala per far un referendum al Sahara Occidental abans la fin de 2017

La campanha a lo sosten del govèrn saharian e ja a superat las dètz mila adesions dins tot lo Mond

La Republica Aràbia Saharauí Democratica (RASD, Sahara Occidental) a exprimit aquesta dimenjada passada la satisfaccion pel lançament d’una peticion internacionala per far un referendum d’autodeterminacion al Sahara Occidental abans la fin de 2017.
 
Lo conselh dels ministres saharauís, dirigit pel president e secretari general del Front Polisario, Muhammad Abd Al Aziz, a sostengut la campanha nomenada “Sahara Occidental, referendum ara”, començada pel Comitat de Solidaritat amb lo Pòble Saharauí de Soïssa, que reclama al conselh de seguretat de l’ÒNU que se convòque un referendum d’autodeterminacion “abans la fin de 2017”, en seguissent las directivas del plan de patz de 1991, amb la tòca de metre fin a quaranta ans d’ocupacion del país per Marròc.
 
Lo govèrn saharauí denóncia tornarmai la practica d’obstruccion del govèrn marroquin: “Las Nacions Unidas an d’assumir la plena responsabilitat dins l’exercici de la pression e l’imposicion de sancions contra l’estat ocupant marroquin, amb l’objectiu d’accelerar la descolonizacion de la darrièra colònia en Africa”. E fa una crida per que se libère los presonièrs politics saharauís e que s’arrèste tant lo sètge coma las deportacions de ciutadans saharauís.
 
La peticion internacionala es arribada qualques jorns après una nòva ofensiva de Marròc contra los estats que reconeisson lo drech d’autodeterminacion del Sahara Occidental. En decembre passat, Suècia revisèt la reconeissença de la republica saharauí aprovada pel parlament suedés en 2012. Lo motiu d’aquel cambiament es que lo govèrn marroquin faguèt pressio en enebissent la dobertura d’establiments Ikea dins son territòri.






Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma
4.

Naturalament que s'ha de votar la libertat del poble Saharaui, està aprovat per l'ONU que s'ha de far. Doncas, a que espera la UE a que venuts com Felipe Gonzalez ho vulgan, se està cobrant del marroc com assessor dels fosfats.

  • 0
  • 0
"Tàrrega". Igualda (PP.CC.)
3.

Bé, ja tocava, fa tant temps que ho esperaven, que bona notícia!
El Sahara lliure! Sona molt bé.
Si això és confrima, hi haurà una mica mès de justícia en aquest Món.
Visca la Terra...Lliure !
"Tàrrega".

  • 2
  • 0
Gèli Grande Lairac en Agenés
2.

Sosténer lo Front Polisario es sosténer lo panarabisme anti amazig
http://www.siwel.info/Les-funerailles-de-l-etudiant-Amazigh-assassine-par-le-Polisario-ont-eu-lieu-aujourd-hui_a8504.html

  • 2
  • 2
SEMPERVIRENS
1.

en Africa, leis estats venguèron independents segons lei frontieras dei colonias, ço que foguèt l'encausa d'"inombrables conflictes etnics e lenguistics. Lo Rio de oro espanhòu onte demoran lei sarahois foguèt annexat per lo Marròc, ara davant lo plenponhet de probvlèmas non resouguts dins aquesta region, l'statu quo es peferible, que lo dangier vertadier ven de l'islamisme e qu'au rei dau Marròc -coma a ieu- li agradan pas lei califes que segon la BD vòlon totjorn prene la plaça de quauqu'un

  • 3
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article