Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc Bas

Occitània medievala: ne parlar encara e encara…

Presentarem aicí unes rendètz-vos en país audenc en relacion amb l’Occitània medievala entre los moments bèls de Paratge e Convivéncia e los tempses marrits de la Crosada

La mòrt de Montfòrt, tablèu de Joan-Pau Laurenç (sala dels Illustres, al Capitòli de Tolosa)
La mòrt de Montfòrt, tablèu de Joan-Pau Laurenç (sala dels Illustres, al Capitòli de Tolosa)
Presentarem aicí qualques rendètz-vos en país audenc en relacion amb l’Occitània medievala entre los moments bèls de Paratge e Convivéncia e los tempses marrits de la Crosada.
 
 
1218, moment d’espèr occitan
 
Lo 25 de junh de 1218, amb la mòrt de Montfòrt al pè de las muralhas de Tolosa, se dobrís un temps d’espèr per las tèrras occitanas aprèp nòu annadas d’una Crosada sagnosa. Lo Sirventés d’Estiu, del 2 al 13 de julh, a l’Ostal Sirventés (79, la Trivala, a Carcassona) marca lo remembre d’aquela data istorica amb una mòstra e tres rescontres.
 
La mòstra 1218-2018 recampa de fotografias dels luòcs significatius de l’Occitània medievala degudas a Joan-Loís Gasc, repren las gravaduras consacradas a la Cançó per Estefan Lalou e Blandina Lequesne e presenta doas aqüarèlas originalas d’Anna Réby. L’estrena de la mòstra se farà lo diluns 2 de julh, a 6 oras e mièja del vèspre.
 
Las intervencions (dintrada liura, a 6 oras e mièja del vèspre) concerniràn:
 
— los trobadors fàcia a la Crosada, subjècte presentat per Gerard Zuchetto (director del festenal Los trobadors cantan l’art romanic), lo divendres 6 de julh;
 
—  l’istòria occitana, tractada per Joan Sagnes, autor de Petite histoire de l’Occitanie (ed. Cairn), lo diluns 9 de julh;
 
— la cronologia de l’an 1218, a Tolosa, presentada per Jòrdi Laboissa, lo divendres 13 de julh.
 
Aquestes rendètz-vos son organizats per l’Institut d’Estudis Occitans-Aude e lo Cercle Occitan del país de Carcassona, amb la participacion dels Companhs de Paratge e de l’ADREUC, e amb lo sosten de la comuna de Carcassona, del departament d’Aude e de l’Ofici Public per la Lenga Occitana.
 
La mòstra serà dobèrta del diluns al divendres, de 4 oras a 7 oras del vèspre duscas al 13 de julh (ostal.sirventes@wanad...).
 
 
Catars – L’eiretatge
 
Lo Grop Òc presentarà l’espectacle «Òc-Catars-L’eiretatge» al castèl de Saissac los dijòus 12, 19 e 26 de julh e lo dijòus 2 d’agost. L’espectacle es una fusion-recreacion dels dos espectacles Catars-1209 e Catars-1210-1225, amb de sons e d’imatges novèls. Coma una logica de jogar dins lo castèl de Bertrand de Saissac, Bon Òme catar, tutor e conselhièr del vescomte Trencavèl… Las parets se sovenon…
 
Tre lo dimenge 8 de julh, Cristian Salés balharà una conferéncia sus la Cançó a l’abadiá d’Alet. Cada dimècres, del 11 de julh al 29 d’agost, serà projectat a las Tors de Cabaret “Cathares, des mines à la croisade”; lo 1r d’agost, lo conse Max Brail parlarà de las minas e Cristian Salés de la Cançó.
 
 
Occitan, Occitània…
 
A Fanjaus, sus las tèrras de Sant Domenge, lo collòqui istoric annal abordarà la question “La Glèisa e la violéncia” del 9 al 12 de julh.
 
Fins al 16 de setembre, se pòt véser a l’Ostal Gramont, la mòstra «Occitan, Occitània» realizada en 2017 pels Archius Departamentals d’Aude, amb lo concors de l’IEO-Aude. Tres conferéncias completaràn la presentacion de la mòstra, programadas a 6 oras e mièja del vèspre, tres dimars:
 
— lo 24 de julh: «Cossí nomenar una lenga e un territòri» (Alan Roch)
— lo 31 de julh: «Las cosinas d’Occitània» (Mirèlha Braç)
— lo 7 d’agost: «L’imaginari occitan» (Alan Roch)
 
 
Crosada e literatura
 
E podètz tre ara notar lo rendètz-vos del dissabte 29 de setembre a Vilaspin, en Lauragués, per la jornada annala dels Companhs de Paratge qu’aurà per tèma: “Agaches literaris sus la Crosada”. S’i parlarà de la redaccion de la Cansó, dels trobadors, dels tèxtes de Prospèr Estieu, August Forés, Loïsa Paulin,… Un recital de La Ròsa Trobadoresca clavarà la jornada (programa en cors de finalizacion).
 
 
 
 
Cercle Occitan del País de Carcassona (IEO)
 

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

artur quintana La codonyera (Aragon)
7.

Commoréncia se pot interpretar coma disetz, mas tanben coma disi ieu. Non avem pas lo dreit de conviure amb franceses ni castelhans, sonque lo dreit a morir al lor costat, e lèu lèu.

  • 4
  • 0
Bob Marley Concret Jungle
6.

#5 Commoréncia es çò que nos i liuran quand nos liuran a lor guèrra ! Totes amassa i crebam…

  • 4
  • 0
artur quintana La codonyera (Aragon)
5.

Mas parlatz pas de commoréncia: lo solet dreit que castelhans e franceses concebon per catalans e occitant, valent a rie lo dreit a malmorir ensenbla. Covivèncias es pas d'altre que l'eufemisme de commoréncia.

  • 3
  • 0
artur quintana La codonyera (Aragon)
4.

Espròva

  • 0
  • 0
Pas sup
3.

La convivencia, fuguèc coma per carnaval, un còp per an, de momentons de patz armada per tornar prener buf. Part aquò fuguèc brica un periòde dominant e larg coma pòt èsser venduts per qualques aluserpits saunejaires de longa.

Vos conseilhi de legir los libres de Serafin Fanjul islamològ arabizant castelhan qu’ estudièc lo sicut mantunas annadas. Sos libres son venguts una referencias ambe d’arguments pesucs. E provan ben que la convivencia fuguèc sonque dins l’imaginari, mas plan luènc de la realitat dels fachs.

Ten urgencia de s’atancar de saunejar e de se fargar un roman nacional occitan tan messorguier que lo francimand ! s’es per aquò far val mai s’anar passejar… segur dins los país de convivencia.. se n’en trobatz !

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article