Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lula da Silva es investit president de Brasil amb Bolsonaro a l’estrange

Lo president sortent a refusat de li transmetre l’eissarpa presidenciala, coma o establís lo protocòl

Tèxte legit

Lo primièr de genièr d’aqueste novèl an, se tenguèt a Brasília la ceremònia d’investidura de Luiz Ignacio da Silva, dich Lula, coma president de Brasil. Serà lo tresen mandat de l’èx-sindicalista après dos mandats consecutius entre 2003 e 2010. Jair Bolsonaro, lo president sortent e rival de Lula a las darrièras eleccions presidencialas, a refusat de li transmetre l’eissarpa presidenciala, coma o establís lo protocòl. Mentre que sos partisans refusan de reconéisser sa desfacha, l’ultradrechista èra ja partit als Estats Units per èsser pas al país pendent la ceremònia.
 
Dins son parladís, Lula mandèt un messatge “d’espèr e reconstruccion” contra la “devastacion” de la politica de son predecessor. “Lo grand edifici de dreches, sobeiranetat e desvolopament que lo bastiguèt aquesta nacion es estat sistematicament defondut aquestas darrièras annadas”, çò apondèt, en allusion a las politicas de Bolsonaro. Prometèt que son govèrn consagrariá totes sos esfòrces a rebastir aquel edifici.
 
Parallèlament, Lula remembrèt son messatge de 2003. “Diguèri que la mission de ma vida seriá complida quand cada brasilièr e brasilièra poiriá manjar tres repaisses per jorn. Dever repetir aquel engatjament es uèi lo simptòma pus grèu de la devastacion impausada a aqueste país aquestes darrièrs ans”, çò planguèt.
 
La ceremònia, ont èran presents de desenas de milièrs de brasilièrs e de caps d’estat del Mond entièr, aviá començat amb una minuta de silenci, consagrada a l’encòp al papa emerit Beneset XVI, defuntat la velha,  e a Pelé, la legenda del fòtbol que nos quitèt dijòus de la setmana passada.
 






 

abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

La ceremònia, ont èran presents de desenas de milièrs de brasilièrs e de caps d’estat del Mond entièr, aviá començat amb una minuta de silenci, consagrada a l’encòp al papa emerit Beneset XVI, defuntat la velha, e a Pelé, la legenda del fòtbol que nos quitèt dijòus de la setmana passada ? Qu'es aquela farlabica ? Un mercant de paraulas vanas e un que fasiá al balon a còps de milions ? Parlatz-me d'una esquèrra autentica, non pas d'aqueles farcejaires. Quand faràn minutas de silencis per cada arbre arrancat a la selva d'Amazonia ? Quand faràn un çaganh total per salvagardar tant qu'es ora totes los pòbles amerindians e sas lengas, menaçats de disparéisser dins lo plomb en fusion de la modernizacion capitalista ?

  • 8
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article