Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

“Lo país vam cercar”

Aqueste darrièr dimenge de julhet, la còla de Jornalet nos en sèm anats en Aran per participar a un eveniment màger, la “Corsa Aran per sa Lengua” dins sa 25a edicion. S’agís d’una manifestacion qu’a luòc cada darrièr dimenge de julhet e que jonh tot lo pòble aranés per revendicar l’usatge social de la lenga del país. Los correires partisson a pè o en córrer de Les, Montgarri e del Pòrt de Vielha, e s’amassan al ser sus la plaça del capluòc aranés. Aquí s’amassan un milierat de personas e après las ceremònias e los discorses i a un brave concèrt de Nadau que clava una jornada istorica.
 
Segon los sondatges oficials, l’usatge social de l’occitan en Aran es a davalar de biais inquietant a una epòca ont la lenga es mai protegida que jamai. Pasmens, ongan i a agut de nòvas encoratjantas:
 
— D’un caire, es lo primièr còp qu’un ciutadan aranés revendica de far sos examens preüniversitaris dins sa lenga. E mai s’òm n’aviá lo drech, degun l’aviá pas revendicat abans Lourdes Bruna, que son accion a marcat un pas endavant enòrme.
 
— D’autre caire, l’Institut d’Estudis Araneses-Acadèmia Aranesa de la Lenga Occitana (IEA-AALO) a fach una accion que volèm saludar. Davant la senténcia del Tribunal Constitucional espanhòl contra l’usatge preferencial de l’occitan en Aran, l’IEA-AALO s’es pas limitat solament a far un comunicat de protèsta mas a entamenat una jornada d’estudi amb lo Collègi dels Avocats de Catalonha e an lançat una campanha per tal de promòure l’usatge de l’occitan dins los tribunals de Vielha. Se pausarà doncas d’afichas qu’informaràn los abitants de lor drech d’emplegar la lenga del país, e tanben se donarà de paquets de benvenguda als jutges a mand de venir en Aran per lor far conéisser la realitat lingüistica del país. Aqueste còp, l’IEA-AALO marca lo camin que cal seguir.
 
E mentretant dins la rèsta d’Occitània la situacion es mai que mai inquietanta. La liquidacion de Vistedit e la consequenta desaparicion de publicacions istoricas e indispensablas coma La Setmana, Papagai o Plumalhon marcan una pagina negra de l’istòria de l’occitan.
 
Es justament davant aquesta situacion que la còla de Jornalet prepausan a lors legeires de consagrar lor pausa estivala a “caminar de cap a l’immortèla”, coma ditz la cançon de Nadau. Ongan, mai que jamai, nos cal inscriure a l’Escòla Occitana d’Estiu de Vilanòva d’Òlt, nos cal participar a totes los festenals occitanistas possibles, nos cal crompar e legir de libres en occitan, nos cal anar beure un còp e passar una serada a l’Estancabra de Tolosa, a l’Ostau dau País Marselhés de Marselha, a la Tor deu Borrèu de Pau, al cafè en occitan de Lemosin, en cò del Pepère a Bordèu, o en tant d’autres. E manquetz pas de participar a La Dintrada, qu’ongan se tendrà a Tolosa lo 22 de setembre.
 
S’après tot aquò, avètz encara qualque sòu per ajudar Jornalet, vos recordam que podètz venir de sòcis en clicant sus aqueste ligam, o simplament que podètz far un don en clicant sus aqueste autre ligam.
 
Per finir aqueste editorial, volèm saludar l’accion pus granda que l’occitanisme a entamenat ongan per portar l’occitanitat en Auvèrnhe e qu’a obtengut que Laurent Wauquiez, president de la Region, declarèsse qu’Auvernhe-Ròse-Alps èra “una granda region d’Occitània” e que la lenga i èra enrasigada e a l’encòp “extraordinàriament modèrna”. Òsca!



abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
2.

Jornalet poiriá nos organizar un camping occitan immersiu en Catalonha, en ras de plaja, sens de taulas redondas e obradoirs de mai, amb terrenh de bòchas e airal de jòcs....les campejaires aurián un bracelet de la color del dialèct, e NL pels neolocutors. Poiriá i aver distribucion d'esteletas en cas d'abus de francismes...

  • 11
  • 7
Gèli Grande Lairac d\'Agenés
1.

Lo Partit de la Nacion Occitana (PNO) e la sia revista Lo Lugarn dison la medisha causa que Jornalet.
http://lo.lugarn-pno.over-blog.org/2018/07/universitat-occitana-d-estiu-de-nimes-e-autras.html

  • 4
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article