Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Òsca per Parpalhon!

Comença una nòva annada e coma d’abitud es ora d’exprimir los bons vòts per ongan. La còla de Jornalet esperam un bon an per Occitània. Volèm doncas qu’ongan se dobrisca mai de calandretas e de classas immersivas e bilinguas dins las escòlas publicas, qu’aumente la senhalizacion en occitan e que crescan los corses d’occitan per adultes. Volèm, en general, que i aja mai de volontat que jamai per recobrar e aimar l’occitan sus la draia que siá tornarmai la lenga d’usatge social, aqueste còp sens vergonha. Tanben desiram, de segur, que lo caumatge davale e qu’arribe lèu la fin de la pandemia, que las perspectivas economicas se melhoren  e que los occitans quitem de patir las consequéncias d’aquelas crisis. Totun, cal pas sonque esperar e desirar que 2022 siá melhor, fagam qu’o siá. Es entre nòstras mans. Es pas aisit, mas es possible.
 
Es pas aisit. Avèm vist cossí an tombat per tèrra la granda capitada de Paul Molac per la reconeissença de las lengas mespresadas. Mas Molac e la còla que se baton amb el son totjorn quilhats e obtenon de petitas victòrias. Avèm vist qu’après dos ans de pandemia, los govèrns europèus, luènh de destinar totas lors ressorsas a la santat, an despensat mai d’argent que jamai en defensa; fan mai d’esfòrces per reprimir la populacion que non pas per la sonhar. Avèm vist cossí l’estat francés es designat responsable mas “sens fauta” de la mòrt de Rémi Fraisse. Mas tanben avèm vist una vintena de victòrias dins l’encastre ecologista.
 
Dins aquestes darrièrs jorns de l’annada, avèm vist de causas polidas que nos encoratjan fòrça a seguir lo combat per la lenga. Avèm vist d’araneses, de mond de las Valadas e de roergasses a cantar ensems, avèm vist l’engatjament seriós per l’occitan del conselh departamental de Dordonha, avèm vist de projèctes coma Vikidia bastits per d’escolans occitanofòns de 8 a 13 ans, avèm vist cossí un videoclip de la Mal Coiffée rodat per Piget veniá viral, e quitament avèm descobèrt, estonats, una lista de mai de 1270 cançons en occitan sus Spotify. La darrièra d’aquelas reüssidas, que la volèm felicitar especialament, es lo vidèo que lo ven de publicar Gabrièu Pelisson sus son canal YouTube Parpalhon Blau. Pelisson a totjorn fach un trabalh de qualitat qu’a plan reüssit a far difusion de l’occitan sus la plataforma vidèo preferida dels joves. Ara, son darrièr trabalh es una òbra interoccitana de tria que nos rapròcha los unes dels autres, e nos permet de nos conéisser melhor per caminar ensems.
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Xim
3.

#1
*vers lo > cap al
paradÍs
*fugissam > fugissèm
francÉs
*contre > contra
*gilet : francisme ?
*jaunes > gròc (preferible)
*aura > ara
*aura > aurà
*super > subèr
*enguera > encara (mai estandard)
*pendemias > pandemiás
*obeir > aubedir
*frances > franceses (plural)
*fugissan > fugisson
*fugissam > fugissèm o fugiscam ?
polLucion
*novela > nòva
*de l'arsenic (francisme) > d'arsenic
*riz > ris
*de las dòsas > de dòsis
*depassan > passan
*desbat > debat
*24ème > 24en
*renh > reng
*si l'òm parla > se parlam
*Laissam > Daissam
*rebelion, *revòlta > rebellion, susmauta (?)
*Apres tot > fin finala
nos aN
*montrat > ensenhat, mostrat

#2
*força > fòrça
*Mercès > Mercés

  • 0
  • 0
Emanuèla Albi-Saissac (FR)-Mons (BE)
2.

Òsca a Gabrièu per sa cadena, sos cors d'occitan, tot son contengut força interessant!!! E Òsca tanben a Ferriòl et totas las personas que fan viure la lenga et la cultura nòstras!!! Mercès a vos :)

  • 20
  • 0
pierre lachaud
1.

Tot vai per lo mielhs. Anam vers lo paradis.
Subretot fugissam la politica a l'ora d'una eleccion dins quauques mes. Fugissam la repression de l'estat frances contre los gilets jaunes, aura contre los non -vaccinats, deman i aura un super pass vaccinal, daus vaccins, enguera d'autres vaccins, d'autras pendemias qu'i a pas melhor que la pandemia e los vaccins per far obeir los frances.
Fugissan la ségrégacion entre los vaccinats e non vaccinats, fugissam lo desbat economic, fugissam la polucion. Una novela polucion menaça : de l'arsenic dins lo riz a de las dòsas que depassan las nòrmas.
Fugissam lo desbat democratic. França es classada au 24ème renh si l'òm parla d'indici democratic e es classada aura dins la categoria : "democratie défaillante".
Fugissam tot
Fugissam lo desbat electoral, fugissam la frauda electorala, fugissam la sosmission dau monde politic.

Laissam tombar tot aquò e sonam lo temps de la rebelion. Apres tot, 700ans de revòltas occitanas nos a montrat lo chamin.

  • 4
  • 32

Escriu un comentari sus aqueste article