Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Sarkozy serà enfin jutjat per “corrupcion” e “trafec d’influéncia”

Es sospechat de s'èsser servit de son poder per obténer d’informacions privilegiadas sus d’afars que l’implicavan

L’èx-president francés Nicolas Sarkozy serà jutjat après que la Cort de Cassacion a refusat son darrièr recors. Sarkozy es sospechat de s'èsser servit de son poder per obténer d’informacions privilegiadas sus l’afar Bettencourt, un dels sièis procèsses judiciaris que la justícia francesa aviá entamenats contra el, que s'acabèt en un non-luòc.
 
Mentre qu'es retirat de la politica après sa desfacha a la primària de la drecha a la fin de 2016, la justícia acusa Sarkozy d’aver temptat d’obténer al començament de 2014, via son avocat Thierry Herzog, d’informacions secretas que teniá Gilbert Azibert, alavetz avocat general a la Cort de Cassacion. D'efièch, l’èx-president auriá prepausat a Azibert un pòst prestigiós a Mónegue.
 
Alavetz Sarkozy èra mes en examen per abús de feblesa de Liliane Bettencourt, la nonagenària eiretièra de l’empèri cosmetic L’Oréal. Bettencourt aviá una deméncia mixta e una malautiá d’Alzheimer dins un estat moderadament sevèr e la justícia ensajava d’esclarzir se Sarkozy aviá profechat de l’estat de la miliardària e abusat de sa fisança per li traire d’argent destinat a finançar la campanha que lo menèt a l’Elisi en 2007.
 
 
Tanben jutjan Herzog e Azibert
 
Lo procès per “corrupcion” e “trafec d’influéncia”, ordenat en març de 2016 e que la Cort de Cassacion n'a anullat lo recors, es dobèrt contra los tres òmes, Sarkozy, son avocat Thierry Herzog, e l’èx-avocat general de la Cort de Cassacion Gilbert Azibert que Sarkozy auriá ensajat de subornar. A mai, Herzog e Azibert seràn tanben jutjats per “violacion del secret professional”.
 
 
L’afar de las escotas telefonicas
 
En mai d'aquò, la Cort de Cassacion, qu’es la pus nauta jurisdiccion francesa, a examinat dins un procediment rapid los recorses de Sarkozy e Herzog sus l’afar dich “de las escotas telefonicas”. S’agís d’una autra enquista ont los investigators perseguisson un ret d’informators de la polícia e la justícia que, presumidament, filtrèron d’informacion a de familiars de l’èx-president francés dins las proceduras legalas que i es implicat. Per aquela investigacion, los policièrs sometèron a d’escotas telefonicas l’èx-cap d’estat a partir de setembre de 2013. E son aquelas escotas que revelèron que Sarkozy recebiá d’informacion sus las investigacions que l’implicavan.


 

 
abonar los amics de Jornalet

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Auria de ser jutjat tamben per aver governat a favor dels rics e poderosos e contra los trabalhadors e mai desfavorecits.

  • 3
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nudas las zègas a negrenuèch
2.

Jutjat o pas, condemnat o pas, es pas aquò que farà enantir l’occitan !

Se cal pas enganar d’amiras ! de voler tot tornar fa òm fa pus res !

Soven-te del remirable proverbe nòstre : "doas lebres s'acochan pas a l'encòp !"

  • 4
  • 5
Chirac De Lafontaine
1.

La jornalistalha vai s'excitar unas setmanas puèi passarà a quauqun pus o quicòm mai e tot aquò s'acabarà per un non-luèc. Coma d'acostuma. "Que siaguessètz potent o miserable los jutjaments de cort vos faràn blanc o negre". Me fau pas de marrida sang per aquel futur innocentat que tornarà blanc coma nèu e amb las onors.

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article