Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Derek Chauvin es declarat colpable del murtre de George Floyd

L’èx-policièr èra acusat d’aver tuat George Floyd en l’estofant amb lo genolh sul còl lo mes de mai de l’an passat

Una jurada populara de Minnesòta a considerat que Derek Chauvin èra colpable de murtre
Una jurada populara de Minnesòta a considerat que Derek Chauvin èra colpable de murtre | Reuters

Tèxte legit

Una jurada populara de Minnesòta a considerat que Derek Chauvin èra colpable de murtre. L’èx-policièr es acusat d’aver tuat George Floyd en l’estofant amb lo genolh sul còl lo mes de mai de l’an passat. Ara, es lo jutge Peter Cahill, del comtat d’Hennepin, que deurà prononciar sa senténcia e establir una pena per Chauvin.
 
Chauvin l’an jutjat per murtre al segond gra, murtre al tresen gra e omicidi al segond gra per aver causat la mòrt del ciutadan afroamerican qu’aviá arrestat arunan a Minneapòlis. Aquel crime foguèt enregistrat en vidèo e a brandit lo Mond entièr. Dins un enregistrament vidèo se pòt veire Chauvin, alavetz policièr, qu’escana Floyd amb son genolh pendent mai d’una minuta del temps que Floyd crida socors e ditz que pòt pas respirar. De fach, aquela frasa “I can’t breath” (pòdi pas respirar) es venguda lo crit mai getat dins las manifestacions antiracistas als Estats Units. La mòrt de Floyd descadenèt las protèstas del movement #BlackLivesMatter, que lo president d’alavetz, Donald Trump, criminalizèt e la polícia reprimiguèt.
 
 
Tres setmanas de procès
 
Lo jutjament de Chauvin s’es debanat en tres setmanas. De desenas de testimònis i an declarat dont d’agents de la polícia e d’expèrts medicals. Lo procès a tanplan vist d'oras d’enregistraments vidèo.
 
Lo ministèri public argumentèt que Chauvin aviá fach un usatge excessiu e irracional de la fòrça e que Floyd moriguèt per manca d’oxigèn. Per contra, l’avocat a ensajat de convéncer la jurada que i aviá un dobte rasonable sus la causa de la mòrt car podiá èsser una malautiá cardiaca de Floyd o quitament lo fum de las veituras.
 
Abans de prene sa decision, la jurada a deliberat pendent doas jornadas.
 



 

 
 





abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

A la preson per tota la vida. Aissí s'acabaran los crims racistas de la policia ianqui.

  • 3
  • 0
farfaneta
1.

Seriá pas marrit de condemnar aquel policièr per ensajar de faire demesir aquela violença ais USA.
La justicia dèu faire son trabalh.

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article