Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lo Conselh Constitucional francés censura la Lei Molac

A tombat dos articles primordials de la lei de proteccion de las lengas minorizadas al motiu que l’article 2 de la Constitucion precisa que “la lenga de la Republica es lo francés”

| Naiz

Tèxte legit

Lo Conselh constitucional (CC) francés a censurat dos articles primordials de la lei de proteccion e promocion de las lengas minorizadas, aviada pel deputat breton Pau Molac. Concretament, los magistrats considèran anticonstitucional l’article 4 de la nòva lei, qu’oficializa la possibilitat d’ensenhament immersiu de las lengas territorialas, e l’article 9, qu’autorizava que de prenoms aguèsson de signes grafics qu'existisson pas en francés, coma la “ñ” del breton e los accents pròpris de l’occitan.
 
Après lo vòte d’una majoritat larga en favor de la Lei Molac, lo ministre de l’educacion Jean-Michel Blanquer e sos sostens dintre lo grop LREM organizèron en urgéncia la sasina del CC, que portava oficialament sonque sus l’obligacion, per las comunas de finançar lo prètzfach escolar als escolans qu’anavan dins l’escòla d’una autra comuna per beneficiar d’un ensenhament de lenga dicha regionala. Lo CC aviá un mes per donar sa decision, e es causa facha. Se la lei es majoritàriament acceptada, dos còps fòrça grèus son portats ça que la als defensors de las lengas minorizadas parladas e ensenhadas sul sòl francés. Lo primièr contra l’article 9 qu’autorizava de poder escriure los prenoms amb de letras especificas utilizadas per aquelas lengas coma la “ñ” del breton e los accents pròpris de l’occitan. L’autra ataca es virada contra l’article 4 que concernís l’ensenhament immersiu, lo CC lo declara inconstitucional al motiu que l’article 2 de la Constitucion precisa que “la lenga de la Republica es lo francés”. Non solament lo sistèma educatiu public lo poirà pas desvolopar mas las escòlas associativas especializadas en aquel ensenhament an de qué s’inquietar.
 
La reaccion dels defensors de las lengas s’es lèu facha ausir: segon eles, cal cambiar l’article 2 de la Constitucion, que foguèt primièr adoptat per luchar contra l’anglicizacion creissenta (Lei Toubon) mas qu’a l’ora d’ara servís pas que per reprimir l’usatge de las lengas regionalas.
 
 
Que ne demòra?
 
E mai siá censurada, la Lei Molac es pas completament tombada, ça que la, e sèrva de mesuras importantas que poirián permetre d’avançadas coma la senhaletica e l’afichatge en occitan, l’encoratjament de la lenga nòstra dins las escòlas publicas, las ajudas als enfants que van dins una escòla fòra de lor comuna de residéncia.
 
 
L’Assemblada Occitana considèra legitimat l’independentisme
 
Demest las reaccions, la mai categorica es de l’Assemblada Occitana que ven d’afirmar, dins un comunicat qu’ara “l’independéncia politica d’Occitània —dels Alps a l’Atlantic— es un objectiu de mai en mai necessari per que nòstre pòble occitan aja drech de viure amb sa lenga, sa cultura e sa personalitat”.
 
 
De manifestacions lo 29 de mai que ven
 
Dissabte 29 de mai, son convocadas de manifestacions per tot l’estat francés per defendre la lei de proteccion e promocion de las lengas minorizadas. Se convoquèron ja abans la resolucion dels magistrats constitucionalistas, mas se prevei ara una responsa encara mai fòrta. En Occitània las manifestacions son previstas a Albi e a Somèire (Garrigas) dins l’encastre del Total Festum. Pasmens, las decisions del Conselh Constitucional son definitivas.
 
 
Jorn internacional de la diversitat culturala
 
De notar que la resolucion del Conselh Constitucional, ironicament, s’es facha durant lo jorn internacional de la diversitat culturala, lo 21 de mai.



 
 
 








abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
18.

L'encoratjament de la lenga nostra dins las escolas publicas ?, auria de ser lo normal ensenhament de la lenga per tots los alumnes e pas pel 2'5 %. Cal l' ensenhament generalizat per tots los alumnes d'Occitania, aissò es per lo preimier que s'ha de luitar: amb l'asignatura de leng Occitana e la meitat de las asignaturas amb lenga Ocitana. L'ensenhament inmersiu una vegada conseguit l'ensenhament generalizat, mas primier poder far la meitat de las assignaturas en Occitan. Segurament lo diputat Molac o a fait per un bon motiu sobre las escolas inmersivas, mas lo que interesa es lo gros del nombre d' alumnes, que la lenga alcance a la majoria.

  • 2
  • 0
Èric Lo Jantet
17.

Qué victòria... !
Plof.

  • 8
  • 5
Gerard Bayle Valença
16.

M'es aviaire qu'aqueste afaire de la lei Molac a per nosautres dos punts positius :

- ideologicament sem iara majoritaris o mens minoritaris que davans dins nòstra defensa de las lengas minorizadas autoctònas. Se una majoritat de deputats ( subretot dins los gropes LR e LAREM , mai d'autres tanben ) an votat per la lei Molac o an pas votat contra es perqué quauques -uns sont convençuts qu'avem rason, mai la majoritat an subretot sentit d'onte bofa lo vent.

- avem benlèu enfin totes comprés iara que la prioritat deu èsser lo chamjament de l'article 2 de la constitucion. Tant que demorará çò qu'es, tota lei progressista será censurada per lo Conselh Constitucionau coma es compausat uèi.


  • 8
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
15.

Totes a-z-Albi- Dissabte 29 - 14h30 !
Informacions praticas sul siti:
centre-occitan-rochegude.org

Veire tanben comentari de l'editorial del Dimenge 23

Venètz nombroses !

  • 10
  • 0
Avem ganhat ! Avem ganhat ! ( dixit Perèta...)
14.

#13 Parlavi pas de la forma, tras qu'aisida a revirar, mas del fons, de la morala, de la comprenèla d'aquesta faula. Que l'occitanituda, prèsta a cridar victoria a la mendra menudalha, sembla totjorn pas encapar.

  • 15
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article