Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los Prèmis Ig Nobel 2014 son estats decernits

Cada annada, entremièg estiu e tardor, l’organizacion Improbable Research (Recèrca Improbabla) atribuís una sèria de Contraprèmis Nobel qu’anomenan Ig Nobel (de prononciar coma l’anglés Ignoble). Aqueles prèmis van dins la dralha volguda per l’organizacion qu’es de far rire, puèi pensar.
 
La tòca es d’esclairar e de rendre omenatge a de monde que fan de vertadièrs trabalhs de recèrcas scientificas suls tèmas mai improbables que se pòscan trapar. Ongan es la 24a edicion d’aquela ceremònia que se vòl èsser un brave mescladís d’umor universitari e de rire anglosaxon. Se debana al Teatre Sanders de l’Universitat d’Harvard.
 
La ceremònia se debanèt lo 18 de setembre. Dètz laureats compausan aquesta plega 2014:
 
1/ Lo prèmi de fisica es anat a un trabalh sus las mesuras de friccion entre una pèl de banana, una cauçadura e lo sòl.
 
2/ Lo prèmi de neurosciéncias es anat a un estudi sus l’impacte cerebral de la vision de Jèsus-Crist sus una lesca de tostada.
 
3/ Lo prèmi de psiquologia es estat donat a un article sul profil psiquologic dels lèvatards per rapòrt als matinièrs.
 
4/ Lo prèmi de santat publica guierdona una sèria d’articles suls perilhs mentals que la possession d’un gat fa córrer.
 
5/ Lo prèmi de biologia guierdona tota la documentacion d’un estudi sul fach que quora los gosses urinan o defècan preferisson alinhar lors còrses sus un ais nòrd-sud.
 
6/ Lo prèmi d’art recompensa un article sus la dolor relativa qu’òm patís en gaitar una pintura laida del temps qu’òm es tocat per un rai lasèr dins la man.
                                                                                                                    
7/ Lo prèmi d’economia recompensa un article que voldriá que los estats europèus melhorèsson lor economia en inclure los revenguts de la dròga, de la prostitucion e d’autras activitats illegalas.
 
8/ Lo prèmi de medecina  es anat a un estudi sul tractament dels sagnaments de nas incontrarotlables pel mejan d’strips faches en espatla de pòrc.
 
9/ lo prèmi de sciéncias articas merceja l’estudi sus las reaccions dels rangièrs quand veson d’umans desguisats en orses.
 
10/ Lo prèmi de nutricion recompensa un article consagrat a cossí un bactèri d’acid lactic present dins las matèrias fecalas del nenets pòt èsser emplegat per iniciar de culturas de salsissas fermentadas.
 
Los creators d’aquela ceremònia vòlon, pel biais de l’umor, interessar los publics a l’univèrs de las sciéncias e de la recèrca. 
 
 
 
 
TL

 

 
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Cristian FORMENT AGEN
2.

Si ! lo prèmi de L'Immortalitat Vertadièra per l'immortal mortal que s'escridassa : "La culture française, Monsieur ! ah ! la culture française !", sens se perdre lo dentièr.

  • 2
  • 0
Pirolet
1.

E i a pas de prèmi per l'Académie Française?

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article