Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc NautTolosan

Omenatge a Rémi Fraisse, l’ecologista tolosan aucit per la polícia l’an passat a Sivens

Mai de 300 personas venguèron per l’omenatge que se faguèt dins la banlèga de Tolosa

| France Info
Rémi Fraisse foguèt aucit per una granada ofensiva mandada per un gendarma a Sivens (Galhaqués), sul sit del projècte de la restanca de Sivens dins la nuèit del 25 al 26 d’octòbre de 2014.
 
Un an aprèp sa mòrt, la primièra consolessa de la comuna de l’Isla d’Albigés aviá refusat qu’un omenatge foguèsse fait sul sit, al motiu qu’i aviá un risc d’afrontament amb l’FNSEA que congrèa los que son per la bastison de la restanca.
 
Pasmens, mai de 300 personas venguèron per l’omenatge que se faguèt dins la banlèga de Tolosa, a l’entorn de l’estanh de Plasença de Toish, comuna ont demorava lo jove botanista e militant ecologista. Foguèt una jornada esmoventa a l’entorn d’un pica-nica compartit, d’una minuta de silenci e de presas de paraula, en particular del paire de Rémi Fraisse. Foguèt un bèl omenatge per aquel jove, non violent e amorós de natura. Al bèl mitan del prat, i aviá una granda bandieròla ont se podiá legir “On n’éteint pas le soleil en tirant dessus”. Los organizaires, lo Collectiu Testet, la Confederacion Païsana e Attac, an demandat que la vertat siá faita subre las circonstàncias de la mòrt e que lo projècte de restanca siá abandonant al profièit d’una agricultura respectuosa de l’environament.
 
Finalament, la prefectura autorizèt l’accès a Sivens dins l’aprèpmiègjorn. Mai de 200 personas se poguèron reculhir sul luòc del drama, aprèp una caminada de qualques quilomètras dempuèi Galhac de Tarn, enrodadas per un discret mas fòrt dispositiu policièr. D’ancians membres de la ZAD (“zòna de defendre”) i avián depausat dins la setmana una escultura d’1,8 tona que representava una man obèrta amb un glòbe terrèstre.
 
 
 
 
Jean-Charles Valadier






 

lo dia abans 'la serada Kantera Broisha' qu'i a ua difusion d'un documentari dab lo realisator sus la luta deu barratge...

Posted by La tor deu borrèu- Libertat on dijous, 22 / octubre / 2015

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Hebé Endacan mai
2.

T'obledarem pas, damoraràs un simbòle per nautres e per las joinas generacions que vendràn.
RIP Ramei...

Hebé__

  • 0
  • 0
Pirolet
1.

Rémi Fraisse èra un lançaire d'alèrta. Dins un mond vengut fòl, de gents coma el, n'avèm mai que de besonh. La lucha contunha!

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article