Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Alexandre Benalla: un cap de la seguretat de Macron qu'agarrís de manifestants abilhat coma un policièr

Lo ministèri public parisenc a dobèrt una enquèsta e acusa l'òme de Macron d'usurpacion de foncion e d’usurpacion de signes reservats a l'autoritat publica

Alexandre Benalla, un dels caps de seguretat del president de la Republica Francesa, Emmanuel Macron, es mes en examen per aver atacat un manifestant lo 1r de mai passat a París. Un vidèo,publicat dijòus passat per Le Monde, mòstra Benalla a portar un casc de policièr antisusmautas sens n’èsser un, e agarrir amb violéncia un estudiant durant la manifestacion. Los imatges an provocat un escàndol e una crisi politica. Los enregistrèron de militants del partit de Jean Luc Mélenchon, França Insomesa, e se publiquèron suls rets socials. D'en primièr o denoncièron coma un cas de violéncia policièra, car avián pas reconegut Benalla e pensavan que se tractava d'un policièr real. 

 

Lo ministèri public parisenc a dobèrt una enquèsta en acusant Benalla d'actes de violéncia de part d'una persona en mission de servici public, d’usurpacion de foncion e d’usurpacion de signes reservats a l'autoritat publica.

 

Le Monde explica que lo director del gabinet de Macron, Patrick Strzoda, a assegurat que Benalla aviá demandat de poder "observar" lo servici d'òrdre de la manifestacion e que li o autorizèt. Strzoda s'es limitat a sancionar Benalla amb una suspension d'emplec sens tractament de quinze jorns, abans que siá destituit coma responsable de la seguretat dels viatges de Macron. Aquò a aviat una avalanca de criticas. Ça que la, lo primièr ministre, Édouard Philippe, a defendut la causida de Macron en disent que Benalla a patit "la sancion pus granda contra un cap de mission", e que cal esperar que l'enquèsta esclarzisca la situacion.

 

De son costat, lo ministre de l'Interior, Gérard Collomb, a soslinhat que Benalla èra autorizat a assistir a la manifestacion del 1r de mai coma "observaire" sens "cap de legitimitat per intervenir". Dins aquel sens, Collomb a condemnat "sens ambigüitat un acte inadmissible" que "pòrta tòrt a" l'accion dels policièrs antisusmautas. Justament, Collomb a balhat una enquèsta intèrna a la polícia nacionala, puèi que Benalla portava un braçal e un casco que l'identificavan coma policièr sens que ne foguèsse un, e los autres agents li permetèron de batre l'estudiant sens reagir.

 

 

Crisi politica

 

Dins lo partit de Macron, La Republica en Marcha (LREM), los militants parlan d'un "silenci pesuc", çò ditz un deputat d’LREM a Le Monde. Segon lo quotidian francés, los deputats pròches de Macron dison pas res sus l'afar, e los que dison quicòm o fan de biais anonim. Lo sol deputat a exprimir publicament son avís es Laurent Saint-Martin, qu'a dich, net e clar, qu'après tot aquò "se pòt pas contunhar de trabalhar al costat del president de la Republica".

 

De son costat, Mélenchon a reclamat al Senat que lo president done d'explicacions per esclarzir s'el aguèt quicòm a veire amb la preséncia de Benalla a l'incident e s'èra o non al corrent abans que se rendèsse publica l'identificacion del cap de seguretat dijòus passat.

 

La marrida gestion de l'afar de part de l'Elisi, e las informacions que se destapan a cada moment a partir de l'enquèsta an dobèrt una crisi grèva dins l'executiu francés

. Le Monde ne fa un seguiment informatiu que podètz consultar aicí.
 
 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Reinat TOSCANO LO VAU
11.

I a una causa que m'espanta: coma se saup, trabalhi coma ensenhaire, emplagat de l'Estat, e cada còup que vòli faire quauqua ren en defòra de mei cors "normaus", ai tot un fum de papiers, de dossiers, de demandas...
Uèo, ai aprés qu'un tipe es convidat à assistir au trabalh de la Polícia un jorn anonciat coma "perilhós" après solament un escambi de SMS, sensa papier oficiau...

  • 3
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
10.

Lo Cap de Cabinet afirma e torna dire sota jurament qu'a comunicat l'afaire e la sancion que prepausava au Secretari generau qu'a eu-meme comunicat tot aquò au President, SENSA DEGUN RETORN.
Quàuquei oras après, lo President declara davant leis elegits de son bòrd qu'a VALIDAT EU-MEME la sancion.
Doncas, un dei dos a mentit!

  • 4
  • 0
fancesc palma
9.

Un element violent que vol far merits pegant als estudiants.

  • 4
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
8.

#5 Precision importanta: d'après lo Director de Cabinet, es trabalh de tipe "contractuau" qu'a pas besonh d'èstre declarat au JO. A doncas una existéncia legala. Escura per lei paures ciutadans que siam, mai legala!

  • 3
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
7.

Lo Ministre de l'Interior: "Permission de la Prefectura de Polícia, après demanda de l'Eliseu".
Lo Prefècte de Polícia: "Ieu, n'en sabi ren, es lo Director Gibelin".
Lo sénher Gibelin: "Ieu? Ai ren acordat! D'alhors, degun m'a jamai ren demandat"
Lei tres an parlat sota jurament!
Autra version ausida: "Es una iniciativa personala de AB, après convidacion d'un dei policiers mes en examèn"
E la darriera que vèni d'ausir: "Es una autorisacion orala dau Cap de Cabinet de la Presidéncia".
Coma disié Coluche: "Jusqu'où s'arrêteront-ils?"

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article