Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Londres: a començat lo jutjament sus l'extradicion de Julian Assange

Los Estats Units reclaman lo jornalista qu’acusan de conspiracion per aver raportat d'informacions secretas e que risca una pena de 175 ans de preson

| Reuters
Comencèt ièr diluns lo jutjament sus l'extradicion de Julian Assange, un procès que pòt durar qualques jorns. Lo tribunal de la cort de Woolwich Crown, al sud-èst de Londres, decidirà de l'extradir o pas als Estats Units, país que lo reclama per 18 delictes d'espionatge e conspiracion. Aquela extradicion li poiriá valer 175 ans de preson coma consequéncia d'aver desvelat de centenats de documents confidencials.

L’avocat d’Assange a avertit que i a un “naut risc de suicidi” en cas d’extradicion, e mai a assegurat qu’aquela extradicion a pas que de “motivacions politicas” e qu’Assange auriá pas lo “drech a un jutjament just”.
 
Assange se tròba encarcerat ara dins la preson de Belmarsh, adjacenta al tribunal. Lo detenguèron en 2010 al Reialme Unit per un presumit cas d'abús sexual en Suècia, qu'ara es classat. Long d'aquestes dètz darrièrs ans a viscut confinat, primièr assignat a domicili e puèi refugiat dins l'ambaissada de l'Eqüator a Londres. Mas lo cambiament de govèrn en aquel país american li retirèt la proteccion e d'agents de la polícia britanica lo venguèron arrestar.
 
 
Combat per la libertat de premsa
 
L'extradicion d'Assange es venguda una batalha simbolica de la libertat de premsa e d’informacion. Per ansin, de jornals de prestigi coma The New York Times o The Guardian l'an sostengut e an demandat sa liberacion. Tanben la demanda Amnestia Internacionala.
 
 
La gràcia de Trump
 
Lo jutjament es estat marcat per la revelacion d’un testimòni de la defensa, qu'a assegurat que lo president dels Estats Units, Donald Trump, li ofriguèt la gràcia se rebutava publicament que Russia aguèsse participat a la revelacion dels e-mails d’Hillary Clinton pendent la campanha electorala de 2016.
 
 
De protèstas pertot
 
Jol lèma "Lo jornalisme es pas un crime" se tenguèron durant la jornada de ièr de nombrosas protèstas sus tota la planeta.
 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 


 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
4.

I a un atac simultanèu a la libertat d'informar e contra los lançaires d'alèrta.
Assange patìs un secutament acarnassit dempuèi d'annadas.
Manning, l'informator/tritz, es tornat/da en preson perque vòl pas testimoniar contra Assange.
Al nivèl mondial, la democracia avança coma los crancs: un pas endavant, tres enrè. E cal pas comptar sus l'arlèri de l'Eliseu per far quicòm. Un jorn d'aquestes, faràn sortir la first lady dins Paris Match per explicar lo cossì del perqué.

  • 6
  • 0
francesc palma
3.

Libertat Assange. Una persona qu' estima la patz e denuncia las guerras, empresonada e jutjada per dire la veritat !
LLibertat Assange
FREEDOM ASSANGE !
IONQUIS FOTEU EL CAMP !!
IONQUIS CRIMINALS !!!
ASSASSINS !!

  • 3
  • 0
Franc Bardòu
1.

175 ans de preson per aver causit d'informar, segon çò que deu far tot jornalista que fa corrèctament son mestièr ! A la seguida, se poiràn venir trufar dels Putin, Edogan e autres caps d'estat extremorientals…

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article