Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Rugbi de XIII: la fauta imperdonabla de Frederic Mistral

L’actualitat esportiva es a l’espèra de represa; avèm doncas lo temps de gaitar endarrièr, de tornar veire d’imatges vièlhs o de virar las paginas de libres doblidats

Tablèu sul rugbi (amb la preséncia del Frederic Mistral coma espectator) del pintre Guillonnet que se trapa dins la sala bèla del Licèu Lakanal a Sceaux
Tablèu sul rugbi (amb la preséncia del Frederic Mistral coma espectator) del pintre Guillonnet que se trapa dins la sala bèla del Licèu Lakanal a Sceaux
L’endavant que capvirèt l’istòria occitana
 
E aquí, sul sit de Ciel d’Òc (lo Centre Internacional de l’Escrit en Lenga d’Òc), te descobrissi lo títol d’un libre de Joan Ajalbèrt: L’en-avant de Frédéric Mistral. E, en un virat d’uèlh, de la fòrça d’aqueles mots, la scèna se presentèt a mos uèlhs espantats. Òc, èra plan aquò: cada an, la Santa Estela del Felibrige se dobrissiá per una partida de rugbi entre la seleccion de Provença e la formacion de Lengadòc. Marcava la dobertura del Torneg de las 7 Mantenenças. Èra un pauc coma los afrontaments Cambridge-Oxford en Anglatèrra o las oposicions Barça-Real de l’autra man de Pirenèus. Un còp de mai, Frederic Mistral, posicionat a la dobertura, menava sas tropas de man de Mèstre. Abans de dintrar sus la pelena, cada jogaire de l’Empèri s’èra noirit d’un bolat de pocion magica: l’alhòli! En fàcia, Aquiles Mir èra estat nomenat capitani aprèp lo carton roge de la partida de l’an d’abans, agantat per Auguste Forès. Èra aquí a l’arrièr de la formacion e semblava de tirar los fialses dels movements de la formacion mondina coma lo mèstre de ceremònia darrèr lo lutrin de Ladèrn.
 
Aquel an d’aquí, la partida foguèt plan disputada. Del costat de Lengadòc, per balhar vam a sos esquipièrs, Aquiles Mir aviá fait seguir un barral de vin d’Escalas explosiu: a mièjas Corbièras e a mièjas Menerbés. Cèrtas davants multipliquèron l’apèl a l’esponga magica e dionisiaca! Lo tot es que demorava doas minutas de jòc e que Lengadòc menava de dos punts. Mas los provençals volián pas plegar. Mai d’un còp, un tampon salvador aviá arrestat las atacas orientalas. Es alara qu’intervenguèt l’eveniment capital que demorèt a jamai dins las memòrias e qu’un autor ne faguèt un article (dins Occitània Olimpica), puèi lo tèma del famós libre ja citat (un sègle e mièg mai tard se ne parlava encara, se ne cresèm un article paregut a la prima de 2020 dins Lo Jornalet!). Mesclanha en favor dels provençals, a 10 mètres de la linha lengadociana, fàcia als pals. Una bona butada, la passa e demorava a Mistral de passar lo tombat qu’assegurariá la supremacia de Provença e del parlar rodanenc sul país. Èra d’una evidéncia tala que l’immancable se manquèt e l’impossible susvenguèt, en marcant d’una taca negra e indelebila tota l’òbra de l’òme de Malhana. Talament segur d’el, pensèt a son còp de pè, l’anticipèt, vegèt la palma traucar l’aire dins lo plan vertical materializat per dos pals de pibol (?), l’estela de melhor jogaire del rescontre que li remetrián (un còp de mai!), lo tot en un laucet abans de reçaupre la palma necessària al gèst salvador. E foguèt lo famós… endavant de Mistral! La pauma li lisèt de las mans, son pè rescontrèt lo voide sideral e l’uòu d’aur redolèt per sòl! L’arbitre gascon fiulèt la fin de la partida. Los lengadocians se lancèron dins una dança endiablada e carnavalesca: “Avèm ganhat, avèm ganhat la botelha! Avèm ganhat, avèm ganhat lo sopar!”
 
Lo gèste mancat agèt una consequéncia fòrta dins l’istòria occitana: explica perqué, en 1907, lo Frederic Mistral se metèt pas endavant per venir portar ajuda als vinhairons de Lengadòc.
 
E òc, òm se pòt pas contentar de relevar una lenga, una cultura, un pòble: encara, cal pas mancar los tombats! Aquí l’afar. Cliquèri sus la mirgueta e las paginas del libre d’Ajalbèrt desfilèron sus l’ordenador. Ma decepcion foguèt bèla: se parlava pas brica de rugbi, mas de “l’endavant dei fòrts” e dels engatjaments (o dels non-engatjaments) del Felibritge dins l’accion politica en França, suls grands escarts entre lo contengut de las òbras, dels poèmas e dels escrits amb las realitats del temps.
 
Se conta lo Mistral anar seguir una corsa de taures a Nimes, mas l’autor parla mai de la taulejada que seguís. Ça que la, una partida de rugbi se sap que lo Mistral ne seguiguèt una del costat de… Sceaux: un tablèu de Guillonet dins la sala bèla del Licèu Lakanal o marca, amb sa preséncia coma espectator . Solament, podètz virar e virar encara las paginas dins lo Tresaur, traparetz res de res sul fotbòl o sul rugbi; las definicions de palma, bala o balon son magrinèlas. Bon, a piela, legiretz l’exemple piela de cabaret que daissariá supausar que Mistral ne sabiá quicòm sul vam dels davants dins los tresens mièges tempses. Per mesclagno remanda plan a “mêlée, combat, querelle”. Mas Mistral s’es plan gardat de metre la definicion rugbistica de… l’endavant o del tombat! Es atal: lo Felibritge canta los buòus de Camarga e las bèstias de Vacarés, mas pas los bisons d’Avinhon!
 
A despart d’aquò?
 
En Euròpa:
 
Los Dragons e Tolosa se demandan plan cossí van poder organizar la seguida de la sason amb las autorizacions e interdiccions divèrsas degudas al coronavirus. Pas d’entraïnament collectiu possible d’aicí a la debuta de junh. Coma se parla d’una sason sens cap de davalada e de montada entre Superliga e Championship, Tolosa aurà probable per sol objectiu de se ganhar la competicion per la glòria. La represa de las competicions se poiriá faire en agost puslèu qu’en julh
 
 
A l’enquant
 
Dins una venda a l’enquant de solidaritat, l’ancian DTN e actual comentator del XIII sus BeInSport, Loís Bonnery, prepausa un lòt amb los catalògs de las finalas de Cup dels Catalans (2007, 2018) e la servieta de banh del XIII de França de 1990 (lo darrièr venceire des angleses!)
 
 
Per l’NRL
 
En Austràlia, los clubs son tornats a l’entraïnament en vista de la represa del campionat NRL per la darrièra dimenjada de mai. Per entreténer la preséncia mediatica, los subjèctes de polemicas mancan pas: vaccinacion obligatòria o non dels jogaires contre la gripa; critèris de seleccion pels Estats d’Origina; possible cambiament de règlas per la fin de la sason: un sol arbitre, fautas suls tenguts non sancionadas per una penalitat mas per un tengut-zèro,…
 
Vertadièrament, nos tarda de tornar parlar de jòc, d’ensages marcats, de transformacions e de tombats encapats… o mancats!
 
 
 
 
Alan Roch
 
 
 
Imatge: Tablèu sul rugbi (amb la preséncia del Frederic Mistral coma espectator) del pintre Guillonnet que se trapa dins la sala bèla del Licèu Lakanal a Sceaux
 
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

L\'Alan Carcassona
1.

Precision importanta : lo barral de vin d'Escalas èra mitat Corbièras e mitat Menerbés !!!!!
Sabètz plan que la rota nacionala Carcassona-Narbona es un pauc coma la rega dels 50 mètres entre Menerbés e Corbièras e qu'Escalas se trapa dins aquela zòna indecisa !!!!

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article