Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ont se manifestarà dissabte per la lenga?

De manifestacions pel respècte de las lengas minorizadas se tendràn dins tot l’estat francés. Listam las que se faràn en territòri occitan

| Pour que vivent nos langues

Tèxte legit

Dissabte que ven, 29 de mai, son convocadas de manifestacions per tot l’estat francés per defendre la lei de proteccion e promocion de las lengas minorizadas. Raportam en seguida las diferentas manifestacions que sabèm que se tendràn en territòri occitan:
 
Albi
 
Lo Centre Regional de l’Ensenhament de l’Occitan de l’Acadèmia de Tolosa (CRÈO Tolosa), l’Institut d’Estudis Occitans de la region Occitània Pirenèus-Mediterranèa (IEO-OPM), e lo Centre Cultural Occitan d’Albigés (CCOA), jonches per la federacion Calandreta, lo Felibrige e ÒcBi, respondon a l’apèl del collectiu Per que viscan nòstras lengas, e vos convidan a una manifestacion musicala lo dissabte 29 de mai a Albi. Lo recampament es previst a 14h30 dins lo pargue Ròcaguda (davant l’ostalariá Rochegude, costat pargue), seguit de presas de paraulas de las associacions organizairas, puèi d’un desfilat en musica acompanhat d’artistas de la region per las carrièras albigesas.
   
 
Clarmont-Ferrand
 
L’Institut d’Estudis Occitans del Puèi Domat fa una crida a se recampar aqueste dissabte 29 de mai a 10h30 davant lo rectorat de l'acadèmia de Clarmont-Ferrant, al jardin Lecocq. Lo cortègi deu arribar a 11h15 davant la prefectura departamentala e a 12h00 a la Plaça de Jaude.
   
 
Carcassona
 
Calandreta, lo Cercle Occitan del País de Carcassona, lo CRÈO, Fasètz la Lenga en Cabardés e l’IEO-Aude cridan a un recampament a 11h al jardin Gambetta, davant lo Musèu, amb la participacion del grop vocal Cossí que Siague. Los organizaires demandan qu’òm s’abilhe en roge e jaune e que s’imagine de pancartas e eslogans.
 
— Per mai d’informacion contactatz ieo11@ieo-oc...
 
 
Pradèlas en Val (Corbièras)
 
Dins l’encastre de la dobertura del Total Festum a la Val de Danha, e just abans lo concèrt de Grail’Òli, i aurà a 18h una presa de paraula.
   

Somèire (Garrigas)
 
Tanben dins l’encastre del Total Festum, se crida a recampar per partir de l'espaci Lauwenre Durrrel a 11h45 e rejónher lo pont de Somèire. Es prevista una manifestacion musicala e poetica.
   
 
Valença
 
A 10h, l’IEO de Droma prepausa un recampament davant l’inspeccion academica, 2 Plaça Louis Le Cardonnel.
 
— Per mai d’informacion contactatz ieo26@ieo-oc...
 
 
Foish
 
A 10h, l’IEO d’Arièja prepausa un recampament jol cobèrt.
 
— Per mai d’informacion contactatz ieo09@orange...


Pàmias
 
A 11h, l’associacion Lauseta prepausa un recampament davant l'ostal de la comuna.
 
— Per mai d’informacion contactatz lauseta@gmail...
 

Nontronh

A 10h30, sus la plaça del mercat 
 
— Per mai d’informacion contactatz union.occitana@yahoo...


Narbona

A 10h30, a l'Ostal Occitan,  31 Carrièra de Joan Jaurés.
 
— Per mai d’informacion contactatz convergencia.narbonesa@gmail...


Tarba

A 14h30, davant la prefectura.
   

Orlhac (Castanhau)
 
A 10h30a al Mercat
 
— Mai d’informacions contactatz l’Ostal del Telh: mediacion@ostaldeltelh...
 
 
Vic de Carladés (Monts del Cantal)
 
A 10h30 davant l’ostal de la comuna
 
— Mai d’informacions contactatz l’Ostal del Telh: mediacion@ostaldeltelh...
 
 
Riam (Limanha)
 
A 10h30 davant l’ostal de la comuna
 
— Mai d’informacions contactatz l’Ostal del Telh: mediacion@ostaldeltelh...
 
 
Sant Flor (Planesa)
 
A 10h30 davant l’ostal de la comuna
 
— Mai d’informacions contactatz l’Ostal del Telh: mediacion@ostaldeltelh...


Ais de Provença

A 10h30, davant l'Ostau de Provença, pargue Jourdan


Vilafranca de Roergue
 
A 9h30 sus la Plaça de Sant Joan al pè del monument de l’abat Besson
 
 
Milhau (Larzac)
 
A 10h al jardin de la comuna
 
 
Rodés
 
A 11h30 sus la Plaça Calelhon (al costat de la sala de las fèstas)
 
 
Sant Africa
 
A 11h30, en naut del mercat.
 
 
Bordèu
 
Partença a 15h del Parvís daus Dreits de l’Òme
 
 
Cornonterralh (Montpelhierenc)
 
Protèsta a 14h30 al costat de la comuna
 
 
Mesa (Montpelhierenc)
 
Recampament a 11h
 
 
Lodeva
 
A 9h rambalh a la sosprefectura
 
 
Lo Puèi de Velai:
 
A 10h30, remesa de corrièr a la prefectura
 
 
Nimes
 
Remesa de corrièr a Na Dumas, signatària de la sasina a 9h, carrièra J Reboul
 
 
Pau
 
A 10h recampament a la prefectura
 
 
Peiriguers
 
Rendètz-vos a l’Aubre de la Libertat a 10h
 
 
Tolosa
 
A 11h recampament Plaça del Capitòli. A mai se tendrà d'enregistraments de messatges a la Tuta d’Òc entre 10h e 18h
 
 
Montpelhièr
 
A 11h davant la prefectura
 

Massilhan (Montpelhierenc)
 
Recepcion del cònsol màger e de l’encargat de la cultura a 11h
 
 
Agde (Montpelhierenc)
 
La Calandreta Dagtenca crida a manifestar davant la comuna a 10h


 
Crespin (Segalar Roergàs)
 
Dimenge 30 de mai a 17h davant lo monument de Joan Bodon



Es fòrça probable que d’autras protèstas sián convocadas endacòm mai en Occitània. Per mai d'informacion consultatz la lista del collectiu Per que viscan nòstras lengas.
 
 

 

 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Raimon
9.

Bon, vaquí, çò anonciat : "qualquas secondas al 19-20 de França 3"... I sèm. E ara ? what else ?

  • 0
  • 0
Raimon
8.

"L'occitanisme , quantes d'electors ..." Fòrça mai que çò que pensas !!! fòrça mai per exemple que l'extrèma-esquèrra o l'ultra-drecha (fòra FN) !

A part que quand pausa a un occitanista la question de çò que va votar, te respond "ieu, voti la drecha conservatriça, qu'es estacada a la defensa del patrimòni, e donc de la nòstra cultura occitana aicí",

D'autras te diràn "cal portar los ecologistas ! son los mai dubèrts a la question regionalista" !!! d'autres encara te diràn qu'es pendent las periòdas que lo PS èra al poder que i avut la avançadas màjas per la question de la lenga occitana (Lei Deixonne, CAPES), e alavetz "Ieu, en tant qu'occitanista, voti lo PS, o un aligat PRG, PC"... D'autres encara te van votar lo centre 5MoDem, plan sovent federat a LREM), per'mor que lo Vairon parla la lenga...

Fin finala, NE FA d'occitanistas que vòtan "franchimands" en creire "votar util".

E a la question " e se jamai una lista sonque occitana venia a se presentar, perqué la votar pas ?"

"Perqué ? perqué preferi votar UTIL tre lo primièr torn (drecha, esquèrra, centre, ecologista en fonccion)".

Es aquò lo malastre : se sentís plan que l'occitanisme representa monde, una massa electorala poderosa, a part que los occitanistes sincères causisson sistematicament, e paradoxalament per'mor de lors conviccions occitanistas, de portar la lista "utila" (d'envergura) la mai occitana de lor punt de vista. Alavetz, espandiment del vote occitanista regionaliste, que passa alavetz per insignifiant, çò qu'es pas verai !

  • 9
  • 2
Raimon
7.

#5 La Républica jacobina es una androna. La cal de'n primièr cambiar : a quin nivèl que sia, cal votar occitan e boicotar los partits sobeiranistas. Quin que sia, ultra-jacobin (LFI, FN) o jacobin flac (EELV, PS), aquò cambia pas res : legitiman la Vena Republica "jacobina". Cal far coma çò qu'an fait los Quebequés, le Catalans, los Ecossèses o los quite Corses. Tant que los Occitans portaràn un partit federat a París, nada sortida possibla. Mentre, la lenga recula cada jorn.

Qu'atendètz ? que la lenga auja compltement desapareguda per díser "fin finala, de cada còp dempus un sègle e miejas de negociar ambe lo partit franchimand que nos semblava lo mens jacobin, a pas capitat. Benlèu que puslèu que de s'espandir coma Occitans entre los partits legitimistas en fonccion de la nòstra sensibilitat de drecha, d'esquèrra, ecologista o del centre, que nos calia i anar ambe UNA SOLA etiqueta "occitana" ? tròp tard ara que la lenga a desapareguda".

Per l'ora, 95% dels occitanistas pòrtan dempus un sègle e miejas de'n primièr un partit franchimand en fonccion de sa sensibilitat propi de drecha, ecologista o esquèrra. De tostemps es estat atal. E atal, coma aquestes partits son legitimistas, forçalament, la Republica jacobina es pas remesa en question, e quitament a un nivèl local, aquesta legitimitat es fin finala confortada.

Sonque una fòrça occitana pòt menar una politica occitana, au mens a un nivel local. Podètz manifestar tan que volhatz : tant que lo sistème politic demòra clavat, la situacion se pòt pas melhorar.

Cal pas botar l'arraira davant los biòus : cal de'm primièr ganhar d'eleccions coma fòrças occitanas, e aprèp manifestar en massa per legitimar que los elegits occitans poscan cambiar institucionalament las causas "ambe lo sosteng per carrièras" (coma çò que se faguèt dins las annadas 80 per la avançadas socialas, eleccion dels socialistas en 81, manifestacions massisas en seguida, e donc aplicacion per partida del programa de l'esquèrra unida, legitimada per la carrièra). Se manifestatz dins un encastre politic, mediatic e societal "jacobin", es coma pissar dins Garona per asaigar. Las manifestacions pel Larzac èran grandassas... Pr'aquò, tant que la drecha èra al poder, èra l'androna. E se lo Gircard t'èra tornat passat en 81, probable que l'extension del camp militar del Larzac a fòrça se seria fait, lo vam de susmauta auria finit per s'escantir dins las annadas 80.

Me demandi... al cap d'un sègle e miejas de "jacobinsma", o avètz pas encara comprés ? seria temps benlèu de's desvelhar...

  • 5
  • 2
Nicolau Aissa
6.

A Limòtges, a las 11 oras, davant lu rectorat.

  • 8
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
5.

#1 As benlèu rason , Raimon( siás un de mai que t'amagas darrèr un escais..de qu'as paur...de Daech ? dels Martians...!) mas se sièm pas en capacitat de recampar lo monde a l'entorn del còr de la reivindicacion occitanista - a saber: la lenga- debuta de totas las autras reivindicacions ....que nos demòra ?...
La tremolada politica, explica - me consi la provocar...sufis pas de bracejar, de cridar al desert.... sabes ben que, en fàcia, te van dire : " l'occitanisme , quantes d'electors ...?"
Es per aquò que la defensa de la lenga es la primièira batèsta que nos permetrà , benlèu , se, apuèi, los occitans totes n'an enveja,d'anar pus luenh.
Es per aquò , qu'ara, sachent que sens lenga occitana- i a pas d'Occitània- se cal batre per la lenga , ....emai ,de còps, en fasent de concessions ( fins a certans punts.segur.) que patisèm a engolir...

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article