Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

42 milions de moleculas de proteïnas dins cada cellula

Aquel nombre es tanben important pr’amor que las proteïnas cellularas fan la majoritat del trabalh biologic dins las cellulas e tanben tenon lo còdi genetic

Los scientifics èran pas encara d’acòrdi. Cèrts cercaires avián de donadas e d’autres cercaires d’autras. Aquò voliá dire que, de segur, encara se coneissiá pas plan quantas proteïnas conten cada cellula. Un fach que la comunautat scientifica compreniá pas en tot demandar un estudi definitiu.
 
Es çò qu’an fach los cercaires d’una còla de l’Universitat de Toronto, dirigits per Grant Brown. La resulta finala es d’aperaquí 42 milions de moleculas. E de saber aquel nombre es tanben important pr’amor que las proteïnas cellularas fan la majoritat del trabalh biologic dins las cellulas e tanben tenon lo còdi genetic ( l’informacion per crear de proteïnas l’an los gèns).
 
 
La causa de l’estudi foguèt la curiositat
 
Qualques scientifics d’aquela còla an confirmat que s’amassèron per analisar las donadas que las tenián los desparièrs laboratòris de biologia foncionala. “La cellula es una unitat de biologia foncionala, çò diguèt Brown, e èra curiositat naturala de voler conéisser quantas proteïnas i avián dedins e de quin tipe”.
 
Lo problèma èra arribat a uèi lo jorn pr’amor que, malgrat que mai d’un biològ ja aguèsse fach un estudi sus las proteïnas pendent d’annadas, las resultas èran balhadas amb d’unitats arbitràrias e per tant èra dificil de jónher entre elas las donadas dels diferents laboratòris que i avián trabalhat.
 
“Èra plan malaisit de poder dire quantas proteïnas i a dins tota cellula pr’amor que las donadas èran balhadas a de nivèls desparièrs”, çò confirmèt Brando Ho, de la meteissa universitat canadiana.
 
E per arribar de o saber la còla d’aquela universitat de Toronto decidiguèt de trabalhar amb una espècia de levadura sonada Saccharomyces cerevisiae. Aquò foguèt possible pr’amor que s’èra ja fach fins a 21 estudis desseparats qu’avián comptat quantas proteïnas ten la cellula de levadura. E ja i avián pro de donadas per calcular lo nombre de moleculas que i a dins las 6000 proteïnas contengudas dins una cellula de levadura. La resultas confirmèron quantas proteïnas i a dins cada cellula: aperaquí 42 milions de moleculas. (Legissètz la seguida).


 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article