Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Banyuls de la Marenda: un parelh de vinhairons japoneses menaçats d’expulsion

E mai fagan un vin d’excepcion, la prefectura considèra que lor tenement es pas viable. Los vinhairons del país se son mobilizats en lor favor

| Huffpost
Lo prefecte del departament dels Pirenèus Orientals a cancelat, per ara, l’expulsion de França d’un parelh de japoneses installats a Banyuls de la Marenda (Catalonha). “L’expulsion es estada anullada, nos es pervengut un recebut de demanda de documents que lor dona lo drech de restar pendent tres meses”, çò a indicat a l’AFP lor avocat.
 
Shoji Rie e Shoji Hirofumi, qu’an 42 e 38 ans respectivament, arribèron a Banyuls de la Marenda en 2016, crompèron 3,5 ectaras de vinhas e comencèron de far de vin. Mas en abril passat, los Shoji foguèron convidats a quitar l’estat francés per la prefectura: las autoritats estimavan que lo parelh japonés avián pas pro de ressorsas per obténer un títol de sojorn.
 
Ara, e gràcias a la mobilizacion de la region, lo prefècte ven de lor donar un relambi. Aqueste a decidit “de tornar examinar la situacion administrativa de Rie e Hirofumi Shoji” en lor demandant de comunicar de novèls “elements tecnics e financièrs” sus lor tenement.
 
La prefectura jutja pas viable lor vinhal, perque lo parelh ganha “mens de 2000 èuros per mes”. Pasmens, cal dire que los Shoji son a jorn de totes lors escotissons e pagaments e qu’an investit 100 000 èuros sus lors fonzes personals e manlevats 50 000 èuros a la banca.
 
De soslinhar tanben que lor vin, apelat Pedres Blanques, es considerat coma un dels melhors de Catalonha. S’agís d’un roge referenciat en çò de El Celler de Can Roca, un restaurant de Girona elegit en 2016 lo melhor del Mond per la guida Michelin.
 
“Aqueste vin? Ne poiriam vendre de desenas de milièrs de botelhas. Totun, las vendèm pas pus. Las reservam a nòstres clients del restaurant”, çò afirma a Le Parisien un vinhairon de Banyuls de la Marenda, que tanben participa a las mobilizacions en favor dels Shoji.
 
Lo movement #Agissons! a donat simbolicament als Shoji la nacionalitat catalana, per lor dire que son benvenguts al país catalan, çò rapòrta Le Journal Catalan.

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 




abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo Rajòl dels Pirenèus
2.

#1 Emai plantèssen pas res, emai produsiguèssen pas res, ni del país, ni d'endacòm mai, son d'èsser vivent dins la biosfèra. De quin dreit tal o tal grop los empachariá de viure en tal o tal lòc de la biosfèra, se que non per egoïsme atavic, primitiu, tant val dire simièsc ? La biosfèra non nos aparten pas. Son nosautres los que li apartenon. E caldriá veire d'o far mai umilament…

  • 7
  • 3
Lo raiòu Cevenas
1.

Son de monde venguts plantar cavilha au País per s'especializar dinc una activitat tipica dau País sans denegar l'identitat dau País. En mai d'aquò, lur activitat es un avantatge economica per lo País e pièi... pense pas qu'àgon menaçat lo vendeire de lurs vendre sas tèrras...
Fai besonh esclarzir quela situacion ecessiva.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article