Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Rojava: lo confederalisme democratic e la revolucion de las femnas

Vilaweb parlèt amb l’activista Dilar Dirik de las valors d’aquel sistèma que preconiza: lo cooperativisme, l’ecologia, l’autodefensa e la liberacion de las femnas en Curdistan sirian

Curdistan es una nacion sens estat, administrada pels estats turc, iranian, iraquian e sirian. Los curds darrièrament fan l’actualitat a causa de la fòrta repression que subisson en Turquia, de lor lucha dins la guèrra de Siria, de lor resisténcia contra l’Estat Islamic e del ròtle important de las femnas dins aquel conflicte armat.
 
En Siria los curds abitan divèrsas zònas del nòrd del país, geograficament separadas entre elas e que son nomenadas Rojava. Ailà, en 2012, las Unitats de Proteccion Populara curdas reüssiguèron a expulsar l’armada e l’administracion del president Bashshar Al Asad. Dempuèi aquel moment, en Rojava s’es introduch lo confederalisme democratic, un modèl d’autogovèrn de basa assembladista e populara, eissit a partir d’una experiéncia prèvia dins la region de Bakur (Curdistan Septentrional) en 2009.
 
Aquel sistèma, tanben nomenat autonomia democratica, foguèt inventat pel dirigent del Partit dels Trabalhadors de Curdistan (PKK), Abdullah Öcalan. En Rojava, malgrat las divèrsas atacas de l’Estat Islamic, lo sistèma a trobat las condicions per s’implantar efectivament amb las valors del govèrn local que son la proximitat, lo cooperativisme, l’ecologia, l’autodefensa e la liberacion de las femnas.
 
Vilaweb parlèt amb l’activista Dilar Dirik, après sa participacion al New World Summit la dimenjada passada a Utrecht (Païses Basses). Ne podètz veire çai jos l’entrevista, en anglésn amb de sostítols en catalan:
 

El confederalisme democràtic i la revolució de...per vilawebtv
 














Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
6.

#4 Mon paure! D'aquesta passa mandarián lo cantaire setòri al fuòc! Mèstre Francés diguèt “que le rire est le propre de l’homme”. E coma que sabiá plan çò que disiá, cal creire que d’òmes n’i a cada còp mens. Enfin, disi aquò mas o mantendrai “jusques au feu exclusivement”. Se los nòus sorbonagres me vòlon cremar, retiri çò qu’ai dich.

  • 1
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
5.

femnas que lutan per son país, davant aquests ser inflahumans que sembran la barbaria com aquelas invasions que hi haguet a europa a la caiguda de Roma. Aquels diners de països rics que serveissen per tuar a tot lo que hi ha de bell. La barbaria per un costat que l'executan, e las mans fines de guants nets que pagan per far los crims.

  • 2
  • 0
Amalric de Montreal Montreal de Carcassés
4.

#3 Entre çò que qu'escrivi per far d'umor e çò que reteni, i a tota un mond de distància, mas per opercebre, cal retenir quicòm mai que las soletas aparéncias, paures femnas…

  • 4
  • 9
Jane Eyre
3.

#2 "se las femens vòlon mostrar sas popas ont que siá, ne serai personalament encantat"

(-‸ლ) facepalm
I a pas qu'aquò que ne retenètz ????! Paures òmes.

  • 8
  • 3
Amalric de Montreal Montreal de Carcasés
2.

Aquò dit, se las femens vòlon mostrar sas popas ont que siá, ne serai personalament encantat. Mas Dilar Dirik, e mai d'aver rason, i a tanben Paratge…

  • 13
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article